Wie heeft voorrang in een smalle straat zonder obstakels?

Stel dat je in een straat bent die te smal is om 2 auto's naast elkaar kunnen passeren. Een auto is al in de straat, de andere auto komt de hoek om. Er staan geen obstakels o.i.d. (waarbij de regel op zou gaan dat degene met de obstakels aan zijn kant moet wachten). Wie heeft er dan voorrang? Moet de auto die in de straat was achteruit? Moet de auto die de bocht omkomt terug achteruit de bocht om? Wie heeft er hier voorrang?
Ik ben op zoek naar een antwoord dat gaat over hoe dit wettelijk geregeld is, uiteraard begrijp ik dat common sense en gewoon netjes rijden / beleefd zijn vaak een oplossing bieden in dergelijke situaties, maar als het goed is zouden er geen verkeerssituaties moeten zijn waarvoor geen verkeersregel voor is: Ik ben op zoek naar de verkeersregel voor deze situatie.

Weet jij het antwoord?

/2500

Op basis van de door u geschetste breedte van de straat (namelijk: van begin tot eind te smal voor twee auto’s samen) moet je de hele straat van begin tot einde zien als één langgerekt obstakel. Dan lijkt mij de conclusie onontkoombaar dat de eerste auto al enige tijd bezig is met de passage van het obstakel wanneer de tweede komt aanrijden. En dus moet de tweede auto dan niet verder de geblokkeerde straat gaan inrijden (of blijven inrijden) zodra hij de tegenligger en de situatie in het zicht heeft gekregen. In het ergste geval moet hij de bocht weer achteruit terug om, of zelfs een klein stukje van de smalle straat achteruit terug rijden. De vereiste afstand achteruit teruggaan zou voor de eerst aanwezige auto groter zijn, dus het is ook uit praktisch oogpunt logisch en geeft in de werkelijkheid niet gauw een probleem. (Behalve voor zo iemand als die nog even handig vlak bij de ingang parkerende zorgverzekerde van de OHRA-reclame ... maar die moest dan ook ‘geholpen worden’, hè!)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100