Mag je autorijden met een telefoon op schoot?

Er worden sinds kort camera's ingezet die van boven "in de auto kijken" om te zien of men een mobiele telefoon op schoot bediend. Hiervoor worden boetes uitgedeeld.

Maar is het ook strafbaar om een telefoon op schoot te hebben liggen (zonder deze te bedienen)? Dit kan bijvoorbeeld voor komen op het moment dat je handsfree belt (met bijv een oortje in).
Wanneer er beboet wordt mbv de nieuwe camera's, moet dan daadwerkelijk gezien worden dat de telefoon bediend wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

In een auto mag je een telefoon op schoot hebben als je stilstaat. In een auto mag je niet een telefoon op schoot hebben als je rijdt: een telefoon op schoot tijdens het autorijden impliceert dat je de telefoon al hebt vastgehouden en/of vroeg of laat gaat vasthouden. En vasthouden is tijdens het rijden verboden. Daar staat een boete van 240 euro op. Het valt aan de politie niet uit te leggen dat je de telefoon op schoot nooit zult vasthouden (aanraken is ook vasthouden), ook niet als je bijvoorbeeld krachtig moet remmen. Bronnen: - Art. 61a van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV). - Openbaar Ministerie start digitale handhaving op handheld telefoongebruik achter het stuur d.d. 12 november 2020. https://www.om.nl/actueel/nieuws/2020/11/12/openbaar-ministerie-start-digitale-handhaving-op-handheld-telefoongebruik-achter-het-stuur

Je mag een telefoon wel op schoot hebben liggen. Je hebt hem immers niet vast en dat is de feitcode "vasthouden van een mobiel elektronisch apparaat tijdens het rijden".

Bronnen:
https://www.hulpbijboetes.nl/telefoon-op-schoot/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100