Is het afstand doen van hoger beroep te herzien?

Ik zag ik een rechtszaak dat de verdachte, na de uitspraak, afstand deed van de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan.

Vervolgens zei de officier van justitie dat zij er nog over na moest denken of zij nog in hoger beroep wilde gaan.

Zou de verdachte dan alsnog in hoger beroep kunnen gaan? En zou het verschil kunnen maken voor de uitspraak in het hoger beroep als hij dat alsnog zou doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Binnen de gestelde termijn kan de verdachte hoger beroep aantekenen. Maakt verder niets uit voor de uitspraak in dat hoger beroep

Nee, dat besluit is in principe niet te herzien. Artikel 381 lid 1 Wetboek van Strafvordering Zowel de officier van justitie als de verdachte kunnen na de mededeling betreffende het rechtsmiddel dat tegen het vonnis openstaat, ter terechtzitting afstand doen van de bevoegdheid om dat rechtsmiddel aan te wenden. Op zijn recht daartoe wordt de verdachte opmerkzaam gemaakt. Als de verdachte ter zitting afstand heeft gedaan van zijn recht op hoger beroep, kan geen hoger beroep meer worden ingesteld, tenzij bijzondere omstandigheden aanleiding geven tot het oordeel dat de gedane afstand niet kan gelden als afstand art. 381 lid 1Sv.

Bronnen:
https://rechtenforum.nl/forum/thread/title...
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendo...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100