Wat zijn mijn erfrechten ( kindsdeel)?

Mijn vader is al ca 16 jaar gescheiden van mijn moeder. Dit was zijn 2e huwelijk. Inmiddels is hij alweer ca. 6 jaar getrouwd met z'n 3e echtgenote. Zijn gezondheid is slecht en ik weten graag weten wat m'n rechter en plichten zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

De erfenis wordt, als er geen testament is, in gelijke delen verdeeld over de echtgenote en de kinderen van de overledene. Waarschijnlijk is het zo dat zijn echtgenote het beheer over de erfenis van zijn kinderen houdt tot zij er ook niet meer is. Als dan alles op is, jammer voor je. Zo nee, dan krijgen zijn zoons en dochters na haar overlijden. Dat gaat vaak niet vanzelf, je zult er op moeten letten of degenen die dichter bij het vuur zitten zich niet beter warmen. Toegevoegd na 1 minuut: Zie dat de zin niet loopt. Moet zijn: dan krijgen zijn zoons en dochters na haar overlijden hun deel (of wat er nog van over is).

Een aanvulling op het antwoord van Teus: Als de echtgenote het beheer houdt, bv over een huis: jij hebt wel een vordering op haar, die je notarieel kunt laten vastleggen. Zij mag dat huis dus nooit verkopen, zonder jou jouw deel te betalen. Bezoek aan een notaris, lijkt me niet verkeerd.

Het hangt ervan af of je vader een testament heeft gemaakt. Zonder testament wordt de nalatenschap zo verdeeld dat de weduwe alle goederen krijgt en de kinderen een vordering ter grootte van hun kindsdeel. Die vordering hoeft de weduwe pas bij haar overlijden te betalen. Omdat zij niet jouw moeder is, kun je eisen dat zij die vordering eerder betaalt. Dan heeft de weduwe weer de bevoegdheid om zich daarbij het vruchtgebruik voor te behouden. Op die manier wordt vrij zeker dat er bij het overlijden van de weduwe nog iets over is.

Kinderen hebben altijd recht op een bepaald deel van de erfenis van hun ouders. Het maakt niet uit hoe de relatie met de ouders is. het deel waar je als kind altijd recht op hebt, hee de legitieme portie. Ook hebben kinderen zogenaamde wilsrechten. Hiermee kunnen ze voorkomen dat hun deel van de erfenis aan hun neus voorbij gaat, bijv. als een van hun ouders hertrouwt. Bij mijn bron kan je je vrijblijvendlaten terugbellen door een gespecialiseerde nalatenschapontwikkelaar als je wilt weten waar je precies aan toe bent.

Bronnen:
http://www.erfwijzer.nl/kinderen-kind.html

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100