Wat is nou precies het juiste SV loon zoals UWV dat berekent?

Even wat achtergrondinformatie. Voor de berekening van de hoogte van mijn WIA uitkering heeft UWV een SV loon gebruikt van €2512 per maand. Dit over de referteperiode 01-09-16 - 01-08-17. In die periode werkte ik echter tegen een brutoloon van €2600 p.m. In 2016 werkte ik ook deels jan-april tegen een loon van €2400 maar die periode ligt voor de referteperiode voorgenoemd.

Nu valt het mij op dat op mijn jaaropgave en loonstroken het SV loon gelijk is aan het loon voor loonheffing of maw gelijk aan mijn brutoloon. Hoe komt UWV dan op een lager SV loon. Het scheelt niet heel veel maar toch wel bijna €100 p.m. In hun berekening is tevens mijn vakantiegeld bijna €100 minder en een bonus ontvangen in 2017 hebben ze ook een lager brutobedrag in hun overzicht gehanteerd. M.a.w. hun SV loon over de referteperiode ligt ca. € 1300 lager dan mijn brutoloon over diezelfde periode. Dit betekent echter ook dat mijn bruto uurloon volgens de UWV berekening lager is. UWV gebruikt je SV loon om de hoogte van je dagloon of arbeidsongeschiktheidspercentage te bepalen.
Snapt iemand het nog.

Ik heb een jurist hierover gesproken en die zegt dat komt door het systeem dat het UWV gebruikt. Door datzelfde systeem werkte ik ook niet 30 u in de week maar 29,85u p.w. Ja klein verschil maar ik vind dit en het lagere SV loon toch wel een kwalijke zaak want hierdoor klopt het niet met de werkelijkheid.

Weet jij het antwoord?

/2500

eenmalige en bijzondere beloningen zoals overwerk, dertiende maand, vakantiegeld en de uitbetaling van vakantiedagen. Voor deze beloningen geldt een hogere belasting dan over uw salaris waardoor u netto veel minder overhoudt. daarover betaal je meer belasting dit wordt van je brutoloon afgetrokken en dan heb je het sv loon

SV-loon (loon voor de sociale verzekeringen) en brutoloon is niet hetzelfde. In de meeste gevallen is SV-loon gelijk aan het fiscaal loon, ook wel loon voor de loonheffing genoemd. Om van brutoloon naar SV-loon te komen, gaat bijv. de werknemersbijdrage voor het pensioen eraf. Dat is begrijpelijk want op pensioen wordt pas loonheffing af als het "straks" uitgekeerd wordt. Dus dan hoort er geen belasting op te worden ingehouden tijdens de opbouw in je "werkend leven". Een voorbeeld van een post die bijgeteld wordt, is "de auto van de zaak", als je die hebt. Ook begrijpelijk want als je die auto ook privé gebruikt, heb je een vorm van loon in natura gekregen. En dat voordeel is belast. . . Correctie: waar staat: "Dat is begrijpelijk want op pensioen wordt pas loonheffing af als het "straks" uitgekeerd wordt" moet het woord "af" worden vervangen door "ingehouden".

Toegevoegd op 17 januari 2020 11:04: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100