Is het een idee om het zwijgrecht in strafzaken af te schaffen?

Joran vd Sloot wordt nu in Peru aan de tand gevoeld. Het is de vraag of hij zich daar op zwijgrecht kan beroepen. Misschien geldt daar: wie zwijgt, stemt toe! Waarom je mond houden als je niets te verbergen hebt? Ik vind dat het met de rechtsmiddelen in ons land best wat minder kan. Dat doet dan misschien ook wat meer recht aan slachtoffers en nabestaanden.

Toegevoegd na 13 minuten:
Zwijgen kan veelzeggend zijn......

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik citeer; "Ik vind dat het met de rechtsmiddelen in ons land best wat minder kan. Dat doet dan misschien ook wat meer recht aan slachtoffers en nabestaanden". Ik vraag me echt af waar je dan blijft met een dergelijke gedachtegang. Dan ga je echt richting een dictatuur. In de wet staat dat een VERDACHTE niet hoeft mee te werken aan zijn/haar eigen veroordeling. Als jij als keurige onschuldige burger VERDACHTE bent is het absoluut raadzaam om eerst met je advocaat te overleggen. In dat kader kan ik je het boek "valse zeden" aanraden (zie bron). Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand onder druk verklaringen aflegt bij de politie die niet klopen en mensen onschuldig worden veroordeeld.

Bronnen:
http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken...

Het lijkt me terecht om het recht te hebben niet mee te werken aan je eigen vervolging. Dt betekent ook dat je niet hoeft te praten. En nee, je mond houden wil *niet* zeggen dat je schuldig bent.

Dat zou dan marteling in de hand werken en dat komt ook de juistheid van een verklaring niet ten goede. Als ze je nagels uitgetrokken hebben, een paarvingers gebroken en daarna afgeknipt hebben met een tang , teken je met je schrijfhand vrijwel elke verklaring. Ben dus benieuwd hoe onvolledig Joran uit de verhoorkamers komt. Als je niet MAG zwijgen is het voor de hand liggend dat je tot spreken GEDWONGEN kan worden, wat sowieso al veel gebeurt in oa. Zuid Amerikaanse landen. Met Joran heb ik GEEN medelijden, hij krijgt nu nog veel meer op zijn lazer dan als hij op Nederlands grondgebied gepakt zou zijn. Hij mocht willen dat hij in een Nederlands driesterren gevangenisappartement zou mogen uitzitten. Hem wachten nu de gruwelen die hij weerloze meisjes lijkt te hebben aangedaan. Alleen al het gegeven dat hij rape drugs heeft gebruikt , toont aan dat hij geen scrupules heeft. Ze hadden hem ook aan de USA uit mogen leveren. Feit is dat de familie Holloway een stuk beter kan slapen nu hij vast zit en er kans is dat ze meer over het lot van hun dochter te weten komen. Deze mensen, en de ouders van het andere vermoorde meisje, daar heb ik medelijden mee......... Hopelijk biedt Nederland geen vervangende hechtenis aan. Dat kost ons belastingcenten, wat we na de ABN AMRO en de Grieken niet meer kunnen dragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100