Is het legaal om ergens anders ingeschreven te staan dan waar je woont?

Het klinkt misschien dom van mij maar moet het zeker weten. Situatie: Kind van uitkeringsgerechtigde wil gaan werken maar dan wordt de uitkering van de ouder gekort. Deze wil dan ergens anders inschreven staan (bij mensen met koopwoning) en toch fysiek bij die ouder willen wonen. Is het eigenlijk legaal? Wat zijn de gevolgen voor de partijen indien het wel legaal is en wat als het niet is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, het is niet toegestaan ergens anders ingeschreven te staan dan waar je woont. De kans dat deze vorm van fraude aan het licht komt, wordt elk jaar groter. Instanties werken steeds meer samen in het uitwisselen van informatie om dit soort situaties op te sporen. Hiervoor kun je een bestuurlijke boete krijgen van max €325,00. Leidt de inschrijving tot ten onrechte verkregen bijstand of toeslagen, dan moeten die worden terugbetaald, verhoogd met een boete die kan oplopen tot 100% van het terug te betalen bedrag. De situatie: ouder(s) in de bijstand, kind wil gaan werken. Tegenwoordig geldt voor het berekenen van de hoogte van de bijstandsuitkering de kostendelersnorm. Wonen er meerdere volwassenen op hetzelfde adres, die een gezamenlijke huishouding voeren, dan wordt de uitkering per persoon gekort. Telt het betreffende kind mee als volwassene, dan wordt de uitkering dus ook gekort als het kind niets verdient. Er wordt van uitgegaan dat elke volwassene een eigen inkomen kan genereren (door werk of eigen uitkering) en dus kan bijdragen aan de huishoudkosten. Ik weet niet hoe oud het kind is en of deze studeert? Als het kind jonger is dan 21 jaar, of als hij/zij student is, dan telt hij/zij niet mee voor de kostendelersnorm. Het is dan ook niet relevant of hij/zij zelf werkt en hoeveel inkomen hij/zij verdient. Alleen het inkomen en vermogen van een eventuele 'partner' (= echtgenoot of andere persoon waarmee een gezamenlijke huishouding wordt gevoerd = niet het kind) telt mee voor het bepalen van recht op en hoogte van uitkering. Kortom: kind kan gewoon thuis blijven wonen en gaan werken. Het inkomen is niet van belang voor de hoogte van de uitkering van de ouder(s). Is / wordt het kind ouder dan 21 en studeert hij/zij niet, dan telt het wel mee voor de kostendelersnorm.

Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/p...
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/b...

Nee, dat is niet legaal, want je moet ingeschreven staan waar je woont. In deze context is het bovendien uitkeringsfraude (om te precies te zijn: een variant van samenwoonfraude) en dat kan forse boetes en strafkortingen opleveren als het ontdekt wordt. Aanvulling: Voor een (bijstands)uitkering is de feitelijke situatie leidend. Niet wat er in het bevolkingsregister staat.

Toegevoegd op 21 januari 2019 14:31: tekst

Op het moment dat je geen uitkering aanvraagt maar gewoon loon hebt, zou ik niet weten waarom dat niet zou mogen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100