Alcohol meegegeven aan minderjarige, ben ik strafbaar?

Ik werk achter de kassa en een klant, waarschijnlijk een meisje van 15, kwam alcohol kopen. Toen ik haar vroeg naar haar legitimatie liet ze me de rijbewijs van haar broer (denk ik) zien. Ik vroeg haar natuurlijk of dit klopte, maar ze bleef erop aandringen dat zij het was.. in mijn verwarde toestand heb ik haar de alcohol meegegeven en voel me hier nu enorm schuldig om. Ik werk al 2,5 jaar en heb dit nog nooit ervaren. Wat moet ik doen, of hoe zet ik me hier overheen?

Weet jij het antwoord?

/2500

De verantwoordelijkheid ligt uiteraard vooral bij het meisje zelf. Als ze doet alsof ze 18 is, moet ze zich ook als 18-jarige gedragen. Je hebt een fout gemaakt, maar fouten zijn om van te leren. Dus....volgende keer geef je niets mee als je twijfelt aan de echtheid van de legitimatie en houdt je voet bij stuk. Verder niet meer over piekeren, je hebt slechts een fout gemaakt en dat doen we allemaal wel eens.

Je hoeft je niet schuldig te voelen, want je hebt gedaan wat je moest doen en dat is naar een legitimatiebewijs vragen. Het blijft altijd lastig om in te schatten of het wel is van de persoon die koopt, of het document echt is etc., maar je bent tenslotte geen douane ambtenaar en expert in legitimatiebewijzen. Het lijkt me goed dat je dit met de manager bespreekt en voorstelt dat bij twijfel aan een legitimatiebewijs er een tweede persoon naar kijkt. Die tweede persoon zou dan een korte training kunnen volgen waar op gelet moet worden. Dat werkt twee kanten op, de supermarkt kan aantonen dat het alcoholbeleid serieus wordt genomen en dat zal zeker schelen in eventuele boetes, bovendien zullen jongeren die de boel willen 'flessen' wel twee keer nadenken als ze weten dat er streng gecontroleerd wordt.

Ben ik strafbaar? Nee, de winkel (die is de verkoper in deze) is strafbaar. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alcohol/vraag-en-antwoord/alcoholbezit-jongeren-in-het-openbaar Verkoop van alcohol vanaf 18 jaar Verkopers mogen geen alcohol aan je verkopen als je nog geen 18 jaar bent. Verkopers kunnen een boete krijgen als zij alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Het is daarom onderdeel van het werk van bijvoorbeeld caissières om bij de verkoop van alcohol alle jongvolwassenen te vragen naar hun leeftijd. Jij en het meisje zijn niet strafbaar, althans niet bij de verkoop. Het meisje werd pas strafbaar toen ze met de fles naar buiten liep. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alcohol/vraag-en-antwoord/alcoholbezit-jongeren-in-het-openbaar Alcohol onder de 18 in de supermarkt Heb je in de supermarkt alcohol bij je en ben je jonger dan 18 jaar? Dan ben je niet strafbaar. Dit is een uitzondering in de wet. Maar loop je naar buiten met alcohol, dan riskeer je een boete. --- Als dit geen onderdeel was van een controle is er niets aan de hand. Als dit wel een onderdeel van een controle was en dit was de enige keer dat er alcohol werd verkocht aan een minderjarige zal het ook wel overwaaien. Je baas zal dan een waarschuwing krijgen. Enige wat je nu kan doen is je er overheen zetten en er van leren. De volgende keer jezelf niet zo snel onder druk laten zetten, of gewoon even iemand erbij halen als je de zaak niet vertrouwt. Je hebt geen plicht om iemand iets te verkopen, dus je kan gewoon rustig besluiten de verkoop niet zomaar door te laten gaan. --Ik haal mijn manager er even bij-- schrikt waarschijnlijk al af. Vraag bij je baas aan of jij of al het verkopend personeel een training kan volgen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100