Hoe kan een dakloze zijn WW-uitkering ontvangen?

Een vriendin is werkloos. Ze heeft wel vele jaren gewerkt, dus voorlopig krijgt ze nog een WW-uitkering. Die is echter niet hoog genoeg om een woning, of zelfs maar een kamer, te kunnen huren. Daarom woonde ze tot voor kort antikraak, omdat dat het goedkoopste was en omdat daarvoor geen wachtlijst van enkele jaren bestaat.

Begin van deze maand moest ze echter haar antikraak-appartementje verlaten. Nu is ze officieel dakloos; ze logeert nu eens bij een familielid, dan eens bij een vriend, net wie haar een paar dagen onderdak wil geven.

Nieuw antikraak is op korte termijn niet te vinden. Voor een sociale huurwoning geldt een wachtlijst van meerdere jaren. De gemeente verwijst haar naar de daklozenopvang.

Onlangs belde het UWV haar. Ze is nergens ingeschreven, en daardoor zal ze haar WW-uitkering kwijtraken. Ze heeft wel een postadres, maar dat is niet voldoende: ze moet echt ingeschreven staan in de GBA (Gemeentelijke BasisAdministratie) als inwoner van een gemeente.

Mijn vraag is nu: hoe kan zij toch haar WW-uitkering behouden? Of, meer specifiek: hoe doen (andere) daklozen dat?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Een dakloze kan een UWV uitkering krijgen zodra deze met een briefadres (voorheen postadres) een inschrijving heeft in het GBA. De enigste verplichtingen aan een briefadres zijn dat de bewoner (ingeschreven persoon) er mee akkoord gaat, de post bewaard en de dakloze regelmatig de post ophaalt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100