Wat betekent "veroordeelt in zijn hoedanigheid van bewindvoerder over de goederen van"?

Een persoon is gedagvaard. Maar staat onder bewind. De rechter weet dit en veroordeeld niet de persoon maar de bewindvoerder. Er staat in het vonnis. "De kantonrechter veroordeelt .... in zijn hoedanigheid van bewindvoerder over de goederen van ...... in de kosten van dit geding" Verder moet er binnen 14 dagen betaald worden.
Wat betekend dit. Moet de bewindvoerder nu alles in 1x betalen? En verhaald hij dit op de persoon die onder bewind staat?
Of zegt de bewindvoerder dat hij niet kan betalen?
Ik snap er echt niets van. Wie kan mij uitleggen wat er bedoeld wordt.
Advocaat is ziek. Anders moet ik zeker wachten tot na het weekend.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uit de vraag blijkt dat de persoon die onder bewind is gesteld is gedagvaard, er blijkt echter niet uit of de vragenstelster zelf die persoon is. Het blijft dus een zeer algemeen antwoord, voor een uitgebreide uitleg van de uitspraak zal de vragenstelster, indien zij de rechthebbende is, zich schriftelijk tot haar advocaat moeten wenden. Als een persoon onder bewind is gesteld wordt de bewindvoerder gedagvaard ‘in hoedanigheid van bewindvoerder’. Het komt erop neer dat feitelijk de rechthebbende wordt gedagvaard en niet de bewindvoerder. Dit is gebaseerd op art 441 van het Burgerlijk Wetboek Boek 1. “Tijdens het bewind vertegenwoordigt de bewindvoerder bij de vervulling van zijn taak de rechthebbende in- en buiten rechte.” Als de kantonrechter de (bewindvoerder) veroordeelt in ‘zijn hoedanigheid van bewindvoerder over de goederen’ van de (onderbewindgestelde) zijn de kosten van het geding voor de onderbewindgestelde. Deze kosten worden haast altijd betaald vanuit de zogenaamde ‘toevoeging’. De gefinancierde rechtsbijstandskosten die betaald worden vanuit de Raad van Rechtsbijstand (RvR). Hiertoe heeft de advocaat namens de gedagvaarde (de onderbewindgestelde) bij de Raad een aanvraag ingediend en indien deze is toegewezen, zal de betaling rechtstreeks met de RvR worden afgehandeld door de betreffende advocaat. Toegevoegd na 36 minuten: De uitspraak is meestal standaard: Proceskosten dienen binnen 14 dagen na betekening van dit vonnis te worden voldaan, bij gebreke waarvan de wettelijke rente ex artikel 6:119 BW verschuldigd is vanaf het eind van voormelde termijn tot aan de dag van volledige voldoening. De betaling dient dus zonder tegenwerping van gedaagde binnen 14 dagen ná betekening van het vonnis in zijn geheel te zijn voldaan. Toegevoegd na 1 uur: Als de proceskosten niet worden vergoed vanuit de Raad van Rechtsbijstand kan de bewindvoerder gesommeerd worden om uit de beschikbare middelen de proceskostenveroordeling te betalen.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0002656/2018...

er staat niks in je verhaal over wanneer er betaald moet worden. Als ik je verhaal goed begrijp moet de bewindvoerder, juist omdat hij bewindvoerder is/ als bewindvoerder de kosten van het proces betalen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100