Waarom wordt de achternaam van een verdachte normaliter niet gegeven in de media? En waarom wordt daar soms vanaf geweken door sommigen?

Wordt de wet(als die er is) tegenwoordig niet meer zo strak geïnterpreteerd? Of hoe moet het uitgelegd worden dat Michael P. en eerder al Volkert van der G. (destijds) met een google zoekfunctie al met naam en toenaam en foto te vinden zijn.

https://www.google.nl/search?source=hp&q=michael+p&oq=michae&gs_l

Weet jij het antwoord?

/2500

In Nederland kennen we sinds 1953 de zogenaamde “initialenregel”. Deze regel werd door de Nederlandse hoofdredacteuren opgesteld bij wijze van zelfregulering na druk vanuit de politiek onder het mom “De media moet berichten, niet berechten“. In de praktijk komt die regel erop neer dat verdachten en veroordeelden worden aangeduid met hun voornaam en eerste letter van de achternaam. De initialenregel is niet absoluut. Zo wordt volgens de Leidraad van de Raad voor de Journalistiek een uitzondering gemaakt indien: - de naam een wezenlijk bestanddeel van de berichtgeving is; - het niet vermelden van de naam wegens de algemene bekendheid van de betrokkene geen doel dient; - door het niet vermelden van de naam verwarring kan ontstaan met anderen die hierdoor voorzienbaar kunnen worden geschaad; - het vermelden van de naam gebeurt in het kader van opsporingsberichtgeving; - de betrokkene zelf de openbaarheid zoekt.

Bronnen:
http://birdbuzz.nl/2014/08/22/is-de-initia...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100