Hoe kan je een hypotheek schuld voorkomen bij erfenis voorkomen in huwelijkse voorwaarden?

Mijn ouders zijn getrouwd op huwelijkse voorwaarden. 15 jaar geleden ging het niet zo goed en zijn ze even uit elkaar geweest (zonder scheiding, dus nog gewoon getrouwd) en heeft mijn vader een nieuwe hypotheek afgesloten. Nu hebben ze sinds één jaar een nieuwe woning gekocht 50/50.

Mijn vader is veel ouder dan mijn moeder en nu is het probleem dat indien mijn vader overlijdt mijn moeder op zich niet aansprakelijk is voor de oude hypotheek van mijn vader, echter als ze de erfenis niet accepteert dan is het 50% deel van de huidige woning ook niet meer van haar. Hoe kan je bij de erfenis er voor zorgen dat je gewoon in de huidige woning kan blijven wonen, zonder dat je verantwoordelijk bent voor de hypotheek schuld van je overleden echtgenoot?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er is maar één manier om een hypotheekschuld bij de erfgenaam te voorkomen, en dat is een overlijdensrisicoverzekering die bij overlijden de hypotheekschuld betaalt. De erfgenaam zal namelijk anders OF de rente moeten betalen, OF het huis moeten verlaten. Voor niets gaat de zon op...

Er is het langstlevende beding. Dit zegt dat de achterblijvende partner, dus bij overlijden van de vader in het voorbeeld de vraag de moeder. Dus de moeder mag 6 maanden blijven wonen in het huis. De erfenis valt toe aan de kinderen en de langstlevende partner. Nu is de moeder niet instaat om de last van de hypotheek te dragen. Of wil dat niet. Dan kan de erfenis verworpen worden. Dus zowel de bezittingen als de schulden. Nu is de moeder voor 50% eigenaar van de woning en de kinderen voor de 50%. Dus als de kinderen hun erfdeel op eisen of accepteren, dan is het aan de kinderen om de hypotheek lasten op zich te nemen of niet. Want als ik de situatie goed lees staat de hypotheek op naam van de vader. De oplossing is dat de moeder de erfenis verwerpt en de kinderen niet. Of zelfs dat de partner/moeder nadrukkelijk niet de hypotheek en de 50% van het onderpand erft, dus aanpassing van het testament. Of dit kan is aan de notaris. Dit is mijn antwoord en de oplossingen die ik zie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100