In hoeverre zijn de regels van spelletjes onderhevig aan de normale wetten?

Iemand opzettelijk een harde schop geven op het voetbalveld is strafbaar want dat hoort niet bij het normale spel.
Maar stel je speelt een spel waarbij dat wel mag, mag dat dan ook volgens de wet. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan kooigevechten waarbij je iemand de ogen uit mag steken etc. Daar zullen inmiddels wel regels voor zijn.

Maar nu hoorde ik ook over spelletjes zoals 'eve online' waarbij het geaccepteerd was om te stelen, en een zekere Kelly met alle geld er vandoor was gegaan (de exacte details weet ik niet). Echt geld wel te verstaan nadat hij het een en ander had omgewisseld. Ik weet niet of dat voor de rechter is geweest. Maar in hoeverre mogen spelregels tegen de wetten van de echte wereld ingaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Niet, gelukkig, anders zou ik miljoenvoudig levenslang/doodstraf krijgen. https://www.engadget.com/2010/09/11/eve-online-player-steals-45-000-worth-of-isk-in-massive-investm/ Het stelen is gewoon onderdeel van het spel, niet door interne dan wel externe regels gehinderd. Toegevoegd na 2 minuten: Als je meedoet aan MMA weet je waar je aan begint en zal je waarschijnlijk een contract moeten tekenen waarin je aangeeft dat je nooit iemand kan aanklagen voor de schade die je aangedaan wordt. Bij voetbal is dat niet zo. Toegevoegd na 5 minuten: De speler van het spel heeft nooit echt geld gestolen, maar in game valuta, die weer om te wisselen is voor andere valuta die weer een echte waarde representeert.

Wat sporten betreft, geldt in de gangbare jurisprudentie een verhoogde aansprakelijkheid, de zg. 'sport en spel-situatie'. Dat komt omdat je bij het sporten ook een verhoogde kans hebt op blessures. In het bekend geworden Tennisveld-arrest (zie bron) was het enkele verwonden van de tegenstander onvoldoende om aansprakelijkheid daarvoor te kunnen aannemen, omdat dit tijdens het spel plaatsvond en men daarom rekening dient te houden met bepaalde gedragingen van de ander. Ik kan me zo voorstellen dat de normen voor aansprakelijkheid bij een sport als rugby nog (veel) hoger liggen. Wat betreft dat spel met het stelen: ook in bijv. Wie is de mol is het toegestaan om te liegen en een ander te benadelen. De rechter zal dit zien als onderdeel van de contractsvrijheid, die redelijk ver kan gaan; je bent immers niet verplicht om daaraan mee te doen. Waarschijnlijk wordt die pas aan banden gelegd als er direct gevaar bestaat voor de volksgezondheid of de openbare orde.

Bronnen:
http://www.judex.nl/rechtsgebied/letselsch...

In het voetbal wordt wel eens een 'doodschop' gegeven. Soms wordt de dader dan door de KNVB gestraft middels een schorsing of zo. Soms is de overtreding echter zo heftig dat de officier van justitie het als het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel ziet en vervolging in gaat stellen. De officier kan dan een zaak voor de rechter brengen. Die kan dan het feit meewegen dat een dader al (deels) door de scheidsrechter/club/sportbond gestraft is en daar eventueel een aanvullende straf bovenop leggen. De grens waarop een OvJ besluit of er sprake is van dusdanig geweld dat er buiten de kaders van de sport getreden wordt hangt erg van de (regels) van die sport af. Als jij bewust meedoet aan een spelletje waarbij je geld kan winnen of verliezen door elkaar te bedriegen, dan zal de OvJ daar geen probleem van maken. Ga je echter (tegen de spelregels in) ook nog gebruik maken van bedreigingen om te winnen dan kan de OvJ dat op een bepaald moment te ver gaan en beredeneren dat de spelregels onvoldoende mogelijkheden bieden om de dader afdoende te straffen en besluiten de zaak voor de rechter te brengen. Aangifte van een slachtoffer kan een prima trigger zijn voor de OvJ om onderzoek te doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100