Een groepje jongeren heeft mij gefilmd hoe zij een ijsje tegen mijn hoofd gooiden, wat zijn mijn rechten?

Gebeurde in een fast food restaurant, nu je al die filmpjes ziet verschijnen op sites als Dumpert e.d., ben ik bang dat ik daar straks ook tussen sta. Voelt als een complete vernedering. Wat zijn mijn rechten? Of moeten we dit soort dingen in dit digitale tijdperk maar normaal vinden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Op de openbare weg en in openbare gelegenheden mag je gefilmd worden, dus in zoverre is dat 'normaal'. Alleen iets naar iemands hoofd gooien en dáár een filmpje van maken, is dat natuurlijk niet. En hoewel je het filmen is toegestaan, rust er wél portretrecht op de beelden en ze mogen daarom niet zomaar gepubliceerd worden. Je moet dan wel een 'redelijk belang' hebben om je tegen publicatie te verzetten, maar dat lijkt me bij zo'n pesterij niet zo moeilijk aan te tonen: je wordt immers belachelijk gemaakt en dat is zo'n beetje het enige doel van het maken van zo'n filmpje. Je kunt proberen aangifte te doen van dit feit, al weet ik zo niet waar het onder zou kunnen vallen. Van belaging wordt pas gesproken als het gaat om herhaaldelijk inbreuk maken op iemands levenssfeer, dus het zou dan afhangen van de vraag of er sprake is van geweld of niet. Zo niet, dan kan het hooguit een openbare orde-verstoring zijn. Wil je publicatie voorkomen, dan moet je eerst weten wie deze jongens waren, en dan zelf een advocaat in de arm nemen.

ga naar de politie klaag ze aan omdat je volgens de wet niet iemand zonder toestemming mag filmen

Aan de openbare weg heb je in principe niets te zeggen over gefilmd worden. Alleen als je in een heel duidelijke privésituatie zit waar de cameraman doorheen breekt (hij loopt achter je aan de bosjes in waar je nodig moet plassen) zou dat anders zijn. Nee, ook niet op grond van portretrecht: dat gaat over het publiceren van beelden. Dáár zit een belangenafweging in, die kort gezegd neerkomt op de vraag of de publicatiewaarde hoger is dan de privacy van de gefilmde personen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100