Moet het kenteken van je auto zichtbaar zijn als het stil staat?

Moet het kenteken van je auto altijd zichtbaar zijn als het stil staat langs de weg?
Tijdens het rijden weet ik dat het moet, maar is dit ook noodzakelijk wanneer de auto stil staat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, in de wetgeving staat nu eenmaal dat het kenteken goed leesbaar moet zijn en aan de achterzijde niet afgedekt mag worden door een voertuig onderdeel. Nergens wordt er gesproken dat er voor een stilstaand voertuig een andere regeling geld. Toegevoegd na 3 uur: Artikel 41 1 Het is verboden: b. een motorrijtuig op de weg te laten staan of daarmee over de weg te rijden dan wel een aanhangwagen op de weg te laten staan of met een motorrijtuig over de weg voort te bewegen, wanneer op dat motorrijtuig of die aanhangwagen enig teken of middel is aangebracht, waardoor de herkenning, daaronder begrepen de herkenning met behulp van technische voorzieningen, van het ingevolge artikel 40 gevoerde kenteken wordt bemoeilijkt;

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0006622/2016-03-15

Ja dat moet. Zodra de auto zich op de openbare weg bevind, moet het kenteken zichtbaar en leesbaar zijn. Stil staan of rijdend maakt niet uit. Als de auto op je eigen terrein staat dan hoeft dat niet.

Opsporingsambtenaren moeten ook een op de openbare weg stilstaand voertuig kunnen natrekken (kijken of aan A.P.K en verzekeringsplicht wordt voldaan). Vandaar dat in geval van stilstaand voertuig ook kenteken zichtbaar moet zijn.

Officieel wel denk ik maar als het gesneeuwd heeft op je kenteken zul je geen bekeuring krijgen. Ik zie ook veel motorfietsen staan die een afdekzeil hebben en volgens mij is daar nog nooit iemand voor bekeurd.

Zonder kenteken mogen auto's de openbare weg niet op. Het kenteken moet daarom altijd zichtbaar zijn. Dit geldt ook voor stilstaande auto's en zelfs als ze op de inrit voor je garage staan op je eigen grondgebied. Indien de politie langsrijdt en ergens een auto ziet staan zonder kentekens, zijn ze alert...het kan zich nl. bijv. om een gestolen voertuig handelen of een waarvan de APK verlopen is...geen wegenbelasting voor betaald wordt of ander duister zaakje. Staat dit voertuig op jouw inrit/ grondgebied of zelfs garage en ze zien geen kentekens, dan zullen ze verhaal komen halen en mag je aantonen dat het voertuig is afgemeld bij de RDW. Alleen als het voertuig is afgemeld voor verkeersdeelname bij de RDW, hoeft het geen kenteken te dragen. Je hebt het kenteken dan laten schorsen en dat kost uiteraard geld, omdat je dan geen wegenbelasting hoeft te betalen en ook geen verzekeringspremie. Dit doe je dan meestal als het voertuig langere tijd stil moet staan. De kosten van zo'n schorsing hangen dan af van de leeftijd van de auto en de situatie. Verzekeraars registreren echter in de database bij het RDW dat ze een kenteken hebben verzekerd. Het RDW controleert vervolgens of een auto verzekerd is, dat moet hij namelijk zijn, ook als hij langere tijd stilstaat. Indien je hem niet laat schorsen, kost het je dus altijd een boete die steeds meer op kan lopen en die niet mals is! Staat een auto zonder kentekens op de weg, dan moet de eigenaar dus ook aan kunnen tonen dat hij wél verzekerd is en er wegenbelasting voor betaald wordt als het kenteken niet geschorst is. De politie zal in de regel een voertuig zonder kenteken weg laten slepen en de eigenaar zal dan aan moeten tonen dat het voertuig wel verzekerd is en er wegenbelasting voor betaald wordt, of het kenteken geschorst is bij de RWD.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100