Mag de vader wettelijk bezien de moeder van hun kind aanstellen voor gastouderopvang ?

Ouders zijn gescheiden, samen 2 kinderen waarvan 1 bij vader is gebleven. Vader heeft af en toe opvang nodig, moeder van hun kind is gastouder. Mag vader dan hun kind bij de moeder in de gastouderopvang plaatsen?
graag antwoorden met bewijs.

Weet jij het antwoord?

/2500

De vader mag best de moeder aanstellen als gastouder, maar in de praktijk heeft dat weinig zin. Er is bijvoorbeeld geen recht op kinderopvangtoeslag.

Bronnen:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Om kinderopvangtoeslag te krijgen, moet de vader aan bepaalde voorwaarden voldoen: 1. de vader heeft met het kindercentrum of gastouderbureau een contract afgesloten; 2. het kindercentrum of gastouderbureau moet geregistreerd zijn in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP); 3. de vader krijgt kinderbijslag of hij onderhoudt het kind in belangrijke mate. De gastouder dient geregistreerd te staan in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP Vanaf 1 oktober 2012 dient iedere opvanglocatie van een gastouder met een afzonderlijk registratie nummer in het LRKP geregistreerd te staan. De moeder die geen toeslagpartner is maar zelf gastouder is, krijgt tijdens de uren dat zij als gastouder werkt alléén kinderopvangtoeslag als haar eigen kinderen naar een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang gaan. De gastouder/in dit geval de moeder/ heeft geen recht op kinderopvangtoeslag als de kinderen door een andere gastouder worden opgevangen. Voor co-ouderschap gelden andere regels. Toegevoegd na 1 uur: Op grond van art 1.6a van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen kan men geen gastouder zijn voor het eigen kind. In afwijking van de artikelen 1.5 en 1.6, heeft een ouder als bedoeld in artikel 1.6, eerste lid, onderdeel a, voor zover die ouder de arbeid verricht als gastouder, geen aanspraak op een kinderopvangtoeslag in de door hem of zijn partner te betalen kosten van gastouderopvang in een geregistreerde voorziening voor gastouderopvang.

Bronnen:
http://opdekleintjesletten.nl/uploads/imag...
http://wetten.overheid.nl/BWBR0017017/2016...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100