Koop mondeling door telefoon bevestigd?

Wij zijn gaan kijken naar aanleiding van een advertentie op marktplaats naar een caravan.
Wij hebben deze bezichtigd en met de mensen afgesproken dat wij dezelfde dag nog zouden laten weten of de koop doorging.wij hebben direct bij thuiskomst de mensen gebeld om te zeggen dat wij de caravan wilde kopen en hebben ook een mail verstuurd met dezelfde mededeling.
De mensen waren accoord en zouden mij terug bellen om nog 1 en ander af te spreken omdat ze de caravan zouden komen brengen omdat ik nog geen trekhaak onder mijn auto heb.
Nu belden ze 3 uur later op om mij mee te delen dat ze de caravan aan iemand anders hebben verkocht en die heeft hem direct meegenomen.
Wat zijn mijn rechten nu??

Toegevoegd na 10 minuten:
was een particuliere overeenkomst

Weet jij het antwoord?

/2500

geen, het is via marktplaats gekocht(/verkocht) en dan heb je geen recht op iets wettelijks, want je koopt het van een particulier.

Het is zeer zeker niet netjes van die mensen, maar zij mogen zelf beslissen aan wie zij de caravan verkopen. Als er later iemand met een veel beter aanbod komen dan is het jammer maar helaas. Dat maakt het nog steeds niet netjes. Jij hebt bevestigd, maar geen bevestiging van hun terug gehad. Ik zou er toch nog een telefoontje aan wagen en vragen waarom je niet op de hoogte bent gesteld van andere gegadigden.

Als ze willen getuigen dat ze eerst de caravan aan jou verkocht hebben, dan heb je een zaak tegen ze. Maar dat zullen ze wel niet doen, als puntje bij paaltje komt. Zonder opname van het bewuste gesprek heb je helaas het nakijken. Niet netjes van die mensen. Om het zacht uit te drukken.

Het is heel vervelend en ik vind het geen manier van zaken doen. Er vanuit gaande dat je de caravan bij een particulier wilde kopen, denk ik dat je geen rechten hebt. Hoe vervelend het ook is.

Officieel is een mondeling afgesproken overeenkomst rechtsgeldig. Of dat door de telefoon was of tijdens een bezoek, tussen particulieren of met een bedrijf, doet niet ter zake. Probleem is dat een van de partijen zich niet aan de overeenkomst heeft gehouden, en dan wil je natuurlijk je recht halen. Maar hoe veel recht je ook hebt, je zult het niet kunnen krijgen want je zult met geen mogelijkheid voor een rechtszaak (die begin je overigens niet voor een dergelijk klein belang) de bewijslast rond krijgen. Er zit dus niets anders op dan een les te leren hieruit: je kunt geen mensen vertrouwen die je niet kent.

Dat heb ik ook voor een half jaar terug meegemaakt met het kopen van een bankstel. Ik belde op ,de prijs was oke,en ik maakte een afspraak voor de volgende dag. Een uurtje later ging de telefoon en die mevrouw zei me,dat iemand anders meer had geboden en de koop voor mij niet door ging. Hij was al verkocht,afgelopen uit. Geen poot om op te staan. Het ligt gewoon aan de mentaliteit van de mensen. Beloofd is beloofd,en een afspraak die kom je gewoon na. Zo werkt het bij mij,en bij U,maar helaas niet bij iedereen.

Al een tijdje terug (1981) heeft de Hoge Raad bepaald dat een advertentie in juridische zin geen aanbod is, maar slechts een aanbod om in onderhandeling te treden. Dit betekent dat er geen overeenkomst is gesloten op het moment dat je het positief reageert op de advertentie door het aanbod te accepteren. In jou geval is het echter zo dat je eerst bent wezen kijken. De afspraak is toen gemaakt dat je dezelfde dag het aanbod zou kunnen accepteren. Ik zou op basis hiervan zeggen dat er wel degelijk een (mondelinge) overeenkomst tot stand is gekomen. Probleem is echter dat de afspraak mondeling is gemaakt en in beginsel geldt de regel: wie stelt moet bewijzen. Je zult dus moeten bewijzen dat de mondelinge afspraak is gemaakt dat je het aanbod dezelfde dag kon accepteren. Dit is heel moeilijk, tenzij je de afspraak op papier hebt staan (of in je mailbox). En stel: Je kunt het bewijzen. Dan is er sprake van wanprestatie, want de nieuwe koper was waarschijnlijk niet op de hoogte van de afspraak die met jou is gemaakt. De eigendom is in dit geval overgegaan op de koper en de verkoper kan niet meer dezelfde caravan leveren. Je krijgt dus dezelfde caravan er NIET mee terug. Wat wel kan is dat de verkoper eenzelfde caravan gaat leveren of dat het prijsverschil tussen de prijs die je voor eenzelfde caravan moet betalen en de prijs die je zou moeten betalen wordt vergoed.

Op zich geldt de mondelinge overeenkomst, maar het probleem is aan te tonen dat die er was. Ik zou lekker op zoek gaan naar een andere caravan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100