Worden inktvissen voor de consumptie in Nederland al beschermd?

Sinds een paar jaar zijn inktvissen opgenomen in de Wet Op de Dierproeven (WOD). Men moet voortaan een vergunning aanvragen voordat men op deze dieren (die ze ook wel koppotigen noemen), experimenten mag doen.
Maar wat ik me hierbij dus afvraag: zijn er ook wetten voor de bescherming van inktvissen die voor consumptie gebruikt worden? In het verleden was het namelijk zo, dat deze dieren letterlijk op een lijn te drogen werden gehangen na de vangst! (Zie foto). Is dit nog steeds toegestaan, nu ze immers ook voor dierproeven worden meegeteld?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er is geen wet die de consumptie van inktvissen verbiedt. Die was er negen maanden geleden niet en is er nu ook niet. Er is in 2014 een voorstel tot verbod op het vangen voor de consumptie van kreeften, krabben en inktvissen gedaan, maar door de toenmalige staatssecretaris Sharon Dijkstra niet gehonoreerd. Er wordt juist steeds meer in de Noordzee specifiek gevist op de pijlinktvis. Zelfs een verzoek van de Vissenbescherming aan de huidige staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) om een verbod voor het levend koken van krabben en kreeften is in maart 2016 afgewezen, een verbod op de consumptie van inktvissen zal het de eerste jaren dus zeker niet halen. Het economische belang gaat vooralsnog boven dierenwelzijn.

Bronnen:
http://www.missethoreca.nl/horeca/artikel/...
http://www.telegraaf.nl/binnenland/2549772...
http://zienenweten.blogspot.nl/2015/07/ink...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100