Moet er in een sportschool iemand met verstand van oefeningen en apparaten aanwezig zijn?

Is hier een wet of een regel voor in Nederland? In de sportschool waar ik sport sporten veel mensen die niet weten hoe ze de oefeningen goed moeten uitvoeren. Er loopt geen personeel rond die ze hier advies over kunnen vragen. Mensen moeten alles zelf uitzoeken en krijgen nergens tips bij.

Zijn sportscholen verplicht om iemand met een sportopleiding, gespecialiseerd in fitness, aanwezig te hebben in een hun accommodatie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wettelijk gezien moet een sportschool zich alleen houden aan regels mbt legionellabestrijding, veiligheid, wet persoonsgegevens, leveringsvoorwaarden en horeca als dat er is. Er is wel een keurmerk voor fitness scholen en dat krijg je alleen als je ook de rest op orde hebt. Daaronder valt ook begeleiding en aandacht voor de gast. Maar het is dus niet wettelijk verplicht om een keurmerk te hebben. Wel vind ik dat er een verplichting zou moeten zijn dat er toezicht wordt gehouden op het juist uitvoeren van oefeningen. Dan kan namelijk hele vervelende blessures voorkomen en zorgt er ook voor dat het effect van oefeningen groter is. Zo is bijvoorbeeld de ademhaling van groot belang bij het doen van oefeningen en dat haal je niet uit een plaatje op een voorgedrukt schema.

Bronnen:
http://keurmerkfitness.nl/nieuws/654/wat-w...

Het moeten kun je niet zoeken in wetten, maar in de overeenkomst die de gebruikers gesloten hebben met de sportschool. Hebben die alleen een toegangsrecht en gebruiksrecht of ook een recht op begeleiding, dat is de vraag die je dient te stellen en daar in ligt ook het antwoord. Veel sportscholen hebben een trainer rondlopen die kennis heeft oefeningen en apparaten, maar niet is te doen om altijd iemand met alle kennis rond te hebben lopen, dus in in de praktijk is het op afspraak persoonlijke uitleg en training in de oefeningen. Dat bij sommige sportscholen deskundig personeel met kennis altijd of vaak aanwezig is of de openingstijden afhankelijk is van de beschikbaarheid van deskundige personeel. Maar meestal doet het personeel alleen toegangscontrole en houd een oogje in het zeil dat er geen rare dingen gebeuren. Een school is een ruimte waar les gegeven kan worden en ook als de leraar er niet is het blijft een school. En veel gebruikers gaan akkoord met toegang en gebruik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100