Mogen politiediensten (In Belgie en Europa) "zomaar" digitale apparatuur doorzoeken?

Ik ben 19 jaar, studeer HBO5 informatica in Belgie en houd mij bezig met van alle soorten richtingen en leerstof in informatica. Dit betekent dat ik ook het "security aspect" nader moet bestuderen.

Dit houd ook gebruik in van tools die als illegaal kunnen beschouwd worden moesten ze op externe systemen (waar ik geen eigenaar van ben) gebruikt worden, alhoewel deze tools nooit gebruikt worden buiten de virtuele omgeving op mijn laptop.

Mijn laptop (een Lenovo T410) is ook volgeplakt met stickers van IT bedrijven (zowat een traditie onder IT professionals) wat er al op het eerste zicht verdacht uitziet.

(Zelfs mijn IT leerkracht zegt "Als ik iemand zie van jou leeftijd met zo'n laptop, zou ik die al niet vertrouwen!")Dus in het kort: ik heb een geëncrypteerde laptop met software die in een bepaalde context als illegaal bezien kan worden.

Wat zijn b.v mijn opties in de volgende situatie(s):

Ik word staande gehouden tijdens een controle (speciale omstandigheden of niet) en de politie wil mijn laptop "doorzoeken"

1. Mag de politie deze zomaar in beslag nemen en ter plaatse doorzoeken of moeten ze dit laten uitvoeren door een forensisch expert? Zoja moet de politie hier een gerechtelijk bevel voor hebben?

2. Moet ik volledig meewerken met de politie diensten in een situatie zoals deze? Zoals mijn paswoorden geven? Of riskeer ik vervolging als ik dit niet doe?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik zal dit antwoord geven uit het oogpunt van luchthaven Schiphol en de marechaussee. Omdat ik dat als meest relevant zie. (dat is wel een speciale omstandigheid) 1. Ja. In dit geval is een gerechtelijk verzoek of tussenkomst van OvJ niet nodig. Het zal ter plekke gebeuren, hoe het zit met de expertise/aangewezen persoon weet ik niet. Maar daar zal een specialist voor zijn, anders wordt het een zinloze oefening. http://tweakers.net/nieuws/94384/marechaussee-doorzoekt-iets-minder-apparaten-op-schiphol.html 2.Nee, je moet wel je laptop of apparatuur afgeven maar uit deze link haal ik: http://www.iusmentis.com/beveiliging/hacken/opsporing-politie/ Als informatie versleuteld is, kan de politie daar weinig mee zonder het juiste wachtwoord. Een verdachte mag niet worden bevolen dit wachtwoord te onthullen.* De PC die bij jouw thuis staat zal wel pas met allerlei speciale bevelen en op vergaande verdenking doorzocht mogen worden. (Denk aan kp-verdachten). Dan zal de PC meegenomen worden en door een specialist doorzocht worden. Hier geldt ook 2. weer. *Volgens mij is dit wel een politiek twistpunt geweest. Men wilde dat dit wel af te dwingen zou zijn. Echter help je dan mee aan je eigen veroordeling en dat zal wel niet door de 1e kamer gekomen zijn. Toegevoegd na 4 minuten: In het Verenigd Koninkrijk heeft men wel de wet doorgevoerd dat je een wachtwoord af moet geven. https://www.techdirt.com/articles/20140116/09195525902/uk-man-jailed-not-giving-police-thumbstick-password.shtml Dus 2.Ligt aan het land waar je aangehouden wordt of het ja of nee is. Toegevoegd na 15 minuten: Als antwoord op je hoofdvraag zou ik alsnog NEE zeggen. Zomaar is niet echt aan de orde. Schiphol/luchthaven is een uitzondering, op straat zal je zelden als verdachte aangemerkt worden die zijn laptop af moet staan en thuis kan men ook niet zomaar even achter je PC schuiven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100