Mag je foto's, gemaakt tijdens andersmans seminar, zomaar gebruiken?

Ik heb recentelijk een (gratis) seminar gegeven na een netwerkbijeenkomst. Van deze bijeenkomst zijn foto's gemaakt, en zo ook van mijn seminar. Vandaag heb ik de fotograaf benaderd met het verzoek of ik de foto's mocht hebben en eventueel mocht gebruiken. Nu blijkt meneer deze foto's commercieel aan te bieden!

Zelf ben ik er niet echt gelukkig mee dat meneer geld verdient aan foto's uit mijn seminar, waarin ik duidelijk het onderwerp ben.
Nu vraag ik me af, of dit juridisch wel is toegestaan. Kan iemand me dat vertellen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je mag het gebruiken als er daarmee geen commercieel doel hebt, maar de fotograaf heeft er wel een commercieel doel mee. Maar er zit een verschil tussen recht hebben en recht krijgen. Wat je kunt doen is overal waar de de foto's op duiken te melden, dat jij geen toestemming voor de publicatie gegeven hebt. En dat je een deel van de opbrengst graag wil ontvangen. En je mag ook vragen dat je onherkenbaar in beeld wordt gebracht. Dit zal de waarde van de foto's verminderen en duidelijke maken dat jij geen toestemming hebt gegeven. De regels zijn zeer onduidelijk en als het voor de rechter komt dan kan het beide kanten op gaan. Dus het antwoord het mag niet zomaar. Maar er werk van maken kost veel geld zonder garanties. De kunst is een situatie te creëren waarbij de fotograaf kosten gaat maken. Misschien een gevalletje voor de rijdende rechter of gratis rechtshulp. Toegevoegd na 5 minuten: De fotograaf is niet verplicht om de foto's af te staan. Of toestaan dat jij zijn foto's gebruikt. Alleen zonder jou toestemming mag hij deze foto's ook niet commercieel gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100