Helmplicht

Ben je als motorrijder w e t t e l i j k verplicht je helm af te zetten,als je wordt aangehouden?

Toegevoegd na 2 uur:
En wat dan met een Burka?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Volgens de verkeerswetgeving nee, je moet je rijbewijs ed afgeven. Volgens de Wet ID moet een ieder vanaf 14 jr zich kunnen identificeren. Dat betekent automatisch dat je op verzoek van een aangewezen peroon moet meeweren aan dat onderzoek als het relevant is, dwz geen willekeur. Heb je een helm op dan zou dit de zichtbaarheid van je gelaat kunnen bemoeilijken en kan je gevorderd worden, in het kader van het vaststellen wie je bent, om de helm af te zetten. Daar dus niet aan willen meewerken zou een aanhouding kunnen opleveren. Standaard de helm af moeten zetten is onzin.

Bronnen:
http://members.chello.nl/m.elsken/wid/wid_...

Ja, vanwege de identificatie.

Ja, daar ga ik wel van uit. Je zult je moeten legitimeren en op je legitimatiebewijs staat je pasfoto. De agent zal toch goed moeten kunnen oordelen of jij het werkelijk bent.

Voor zover ik weet staat nergens dat je verplicht bent je helm af te zetten. In de officiële informatie over identificatieplicht staat niets vermeld. Ik heb ook gezocht in de Politiewet en heb niets kunnen vinden over helmen die af moeten. Maar als je weigert, gaat de politie natuurlijk moeilijk doen en zullen ze beweren dat geen goede identificatie mogelijk is. En dan mag je mee naar het bureau, misschien laten ze je nog een uurtje met helm op in de cel zitten en daarna sturen ze de ambulante psychiater op je af (als je geluk hebt en ze niet zelf meteen al met geweld die helm van je hoofd rukken). Uiteindelijk krijgen ze toch hun zin en kom je alleen weg nadat die helm af is geweest. Helaas!

De burkadraagster zal mee naar het bureau moeten om daar door een vrouwelijke agent in het gezicht gekeken te worden.

Als de persoon zich verstaanbaar kan maken hoef de helm niet af

In benzinestations als je wil afrekenen moet de helm al af.

ja ze moeten je kleur van je ogen kunnen zien en als je bij het politiebureau bent al helemaal voor de foto

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100