Waarom krijg je als 16-jarige vaak geen bier mee als je met 15-jarige vrienden bij de kassa staat, terwijl een vader met kind van 10 dat wel krijgt?

Of mag er in dit eerste geval helemaal niet geweigerd worden? Ik heb vaak genoeg situaties meegemaakt dat 16-jarigen geen alcohol meekregen omdat hun vrienden onder de 15 waren en ook bij de kassa stonden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om dit artikel gaat het: Art. 20, lid 1 van de Horecawet Het is verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken aan een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt. Onder verstrekken als bedoeld in de eerste volzin wordt eveneens begrepen het verstrekken van alcoholhoudende drank aan een persoon van wie is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt, welke drank echter kennelijk bestemd is voor een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt. Supermarkten hebben de regel "Samen alcohol kopen = Samen legitimeren" bedacht en hebben een poster aan de ingang hangen. Men is dus gewaarschuwd. Dat men dan legitimatie vraagt van elke jongere die aan de kassa staat is redelijk als de caissière niet kan beoordelen of zij allemaal meerderjarig zijn. Zolang het nog regelmatig voorkomt dat klanten, die duidelijk meerderjarig zijn voor minderjarigen alcohol kopen, heeft de kassamedewerker geen keus en dienen beiden zich te legitimeren. Gaat men als ouder met een tienerkind dan zal men het probleem op moeten lossen door het kind naar buiten te sturen, voordat men afrekent. Ouderen met baby, peuter of kleuter kunnen gewoon bier en wijn kopen. Er zijn echter supermarkten die behoorlijk doorslaan en de doelstelling en de bedoeling van de wet niet goed begrijpen.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0002458/geld...

Officieel mag zelf een vader met een kind erbij geen alcohol meekrijgen, maar over het algemeen gaat men er vanuit dat dat dan voor de vader bedoeld is. Volgens de regels mag alcohol niet verkocht worden als er een minderjarige (tot eind deze maand jonger dan 16) bij is.

Het gaat hier om een regel 'wederverkoop' en die regel treedt helaas in werking door subjectieve beoordeling van de verkoopster: "3.2.2. Wederverkoop Met wederverkoop wordt bedoeld dat een klant van 16 jaar of ouder alcohol koopt voor iemand die nog geen 16 jaar is. Als de kassamedewerker het idee heeft dat de alcohol die gekocht wordt, bedoeld is voor iemand waarvan niet zeker is of deze 16 jaar of ouder is, moet deze persoon/personen ook om legitimatie gevraagd worden. " Dit alles valt te lezen in de CBL code, opgesteld voor verantwoorde alcoholverkoop in de supermarkt: http://www.cbl.nl/fileadmin/user_upload/rapporten_materialen_publicaties/CBL_Code_Verantwoorde_alcoholverkoop_in_de_supermarkt.pdf

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100