Hoe moet je het rode licht interpreteren als voetganger? Tot die tijd mag je starten met oversteken, of voor die tijd moet je over zijn?

Aan de hand van deze vraag:

http://www.goeievraag.nl/overig/vraag/573124/groene-periode-verkeerslichten-langer-wagens#c1861827

Vroeg ik mij af hoe je het rode licht voor voetgangers moet interpreteren, of het groene. Voor een auto is het simpel. Voor dat het rood is moet je voorbij de streep/verkeerslicht zijn. Na het verkeerslicht weet je niet eens of je voor rood de kruising ook daadwerkelijk over bent.

Bij voetgangers is de situatie vaak anders, het licht is ook aan de andere kant van de straat zichtbaar. Als je halverwege het zebrapad bent en het licht springt op rood, dan hebben mensen het idee dat ze "te laat" zijn. Maar is dat ook zo? Betekent rood niet gewoon dat je niet meer mag beginnen met lopen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

VOETGANGERSLICHTEN Als voetgangersoversteekplaatsen zijn voorzien van lichten dan betekent: • groen licht: voetgangers mogen oversteken; • groen knipperend licht: voetgangers mogen oversteken, maar het rode licht verschijnt spoedig; • rood licht: voetgangers mogen niet meer beginnen met oversteken, reeds overstekende voetgangers moeten zo snel mogelijk doorlopen. Het rode licht kan worden vervangen door een geel knipperlicht in de vorm van een waarschuwingsdriehoek. Het geeft aan dat voetgangers op eigen risico mogen oversteken, mits zij het overige verkeer ter plaatse - ook het afslaande verkeer - voor laten gaan. Voetgangers die liever willen oversteken als het rijdende verkeer rood licht heeft kunnen wachten op het groene voetgangerslicht, want dat blijft gehandhaafd. Voetgangerslichten kunnen voorzien zijn van een rateltikker. Blinden en slechtzienden kunnen daarmee horen of zij veilig kunnen oversteken. Als het voetgangerslicht op rood staat, is een tikkend geluid te horen. Staat het voetgangerslicht op groen, dan is een snel tikkend, ratelend geluid te horen. Als bij verkeerslichten een drukknopinstallatie voor voetgangers is geplaatst, dan moeten voetgangers eerst op de drukknop drukken om groen licht te krijgen. Bij deze installaties is meestal het gele drukknopbord geplaatst. En voor de duidelijkheid: de voetganger is ook verkeer. Ook voor hem gelden de kleuren van de voetgangersverkeerslichten. Buiten de verkeerswet is een voetganger een wandelaar.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/Hoof...
http://www.opleidingb.nl/

Jullie maken het allemaal veel te ingewikkeld. Als het voetgangers stoplicht groen is, mag je beginnen met oversteken, en moet je redelijkerwijs zo snel mogelijk naar de overkant lopen. Als tijdens de oversteek het stoplicht op rood springt, mag je zonder probleem je oversteek vervolgen, ook als je nog een vluchtheuvel passeert, je hoeft daar niet te blijven wachten (tenzij er op de vluchtheuvel ook een stoplicht staat). Je hebt altijd voorrang op al het overige verkeer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100