Moet een auteur of uitgever toestemming verlenen als een boek door de bibliotheek mag worden uitgeleend?

Of zijn auteursrechten niet van toepassing op georganiseerd uitlenen van boeken, en bepalen de bibliotheken geheel zelfstandig welke boeken ze uitlenen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, dat loopt sinds november 1996 via de Stichting Leenrecht. Deze organisatie is als rechtspersoon belast is met de uitvoering van de regeling voor het leen- en verhuurrecht. Zij is bevoegd tot de inning en verdeling van de vergoedingen. Stichting Leenrecht incasseert die vergoedingen rechtstreeks bij de openbare bibliotheken, spelotheken en cd-uitleen. Jaarlijks worden vervolgens die leenrechtvergoedingen aan de rechthebbenden uitgekeerd. Dat gebeurt via zogenaamde verdeelorganisaties. Dat zijn bestaande organisaties die zich elk op een speciale groep van rechthebbenden richten. Leenrechtgelden komen langs die weg terecht bij de grote groepen van rechthebbenden, zoals schrijvers en vertalers, illustratoren, fotografen, vormgevers, uitgevers, componisten, musici, acteurs, producenten en anderen. Daarnaast wordt vaak een beperkt deel van de gelden aangewend voor een scala van sociale en culturele doelen ten gunste van rechthebbenden.

Bronnen:
http://www.leenrecht.nl/nl/Over-Stichting-...

Daar gaat het auteursrecht niet over. Wel is er een Stichting Leenrecht. Cedar (www.Cedar. nl) doet daarvoor het uitvoerend werk. Bibliotheken betalen voor elk uitgeleend boek een vergoeding. Via een verdeelsleutel komt dat geld bij de rechthebbenden terecht.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100