Mag je iemand, waarvan je weet dat deze persoon nog leeft, doodverklaren door hem met een rouwrand in een stamboom te plaatsen?

iemand maakt een stamboom en plaatst daarin ongevraagd foto´s, openbaar, mag hij, nadat je hem op wet privacy hebt gewezen je dan de status van overlijden geven, kompleet met rouwrandje, op de plek waar ooit jou foto stond?

Weet jij het antwoord?

/2500

Genealogie is de discipline van de geschiedkunde die zich bezighoudt met voorouderonderzoek dan wel de afstamming van de familienaam. Internet is daarbij tegenwoordig een hulpmiddel, zowel voor het zoeken naar gegevens als voor het publiceren van eigen gegevens en bevindingen. Privacywetgeving en auteursrecht kunnen een rol gaan spelen. Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens mag je als genealoog gegevens publiceren van overledenen maar niet van levende personen. Soms hanteert men de regel dat de geboortedatum honderd jaar in het verleden moet liggen of iemand moet tien jaar overleden zijn. Dit is niet wettelijk vastgelegd. Eén dag na de sterfdatum publiceren is toegestaan, er mogen geen gegevens bij vermeld worden van de nog levende nabestaanden. Bij portretrecht geldt dat men pas na tien na overlijden het portret mag publiceren. Tot die tijd moeten de nabestaanden toestemming geven. Op een stamboom of verzameling brongegevens zit geen auteursrecht. In theorie kan het databankenrecht een rol spelen als je een grote stamboom/dataverzameling ineens overneemt. Maar voor bescherming moet de maker een “substantiële investering” hebben gedaan in het opbouwen van de databank, en dat zal zelden het geval zijn. Het verwijderen van een foto op verzoek van de geportreteerde, waarna alleen nog een zwarte omlijsting te zien blijft, impliceert niet dat de betreffende persoon is overleden, zolang er niet duidelijk een naam met overlijdensdatum bij wordt vermeld. Een officiële doodverklaring (verklaring van rechtsvermoeden van overlijden) is het zeker niet aangezien deze alleen afgegeven kan worden via de rechtbank op verzoek van de belanghebbenden. Voordat een rechtbank daartoe overgaat komt er nog wel het een en ander kijken. Toegevoegd na 2 uur: Aangezien ik het wiel niet meer uit hoef te vinden inzake het Internetrecht, heb ik gebruik gemaakt van onderstaande bron en waar nodig mijn tekst aangepast en tekst toegevoegd.

Bronnen:
http://blog.iusmentis.com/2012/11/06/publi...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100