is dit mess legaal in nederland?

Hallo,
Ik wil graag dit mes kopen uit Amerika. Ik twijfel alleen of hij legaal is. Ik wordt niet echt wijzer uit de wapenwet. Kan iemand mij helpen?

Alvast Bedankt

Het mes: http://www.sogknives.com/seal-strike-black-tini-deluxe-sheath.html

Toegevoegd na 7 minuten:
En als ik hem zou kopen hoe komt ie door de douane? Moet ik dan invoerrechten betalen of gokken dat hij er niet tussen uit gepikt wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het mes dat jij wilt hebben valt onder categorie IV van de wet wapens en munitie. Waarom? Het is geen: Stiletto, Valmes, Vlindermes, Vilmes of Ballistisch mes. Deze wapens vallen allemaal onder categorie I. Dan blijft over: Artikel 2, categorie IV lid 1: blanke wapens waarvan het lemmet meer dan een snijkant heeft, voor zover zij niet vallen onder categorie I. Dan over het bezitten: Artikel 26, lid 5 Het is personen die de leeftijd van achttien jaren nog niet hebben bereikt verboden een wapen van categorie IV voorhanden te hebben. Dit betekend dat iemand die onder de 18 is zo'n wapen niet voor handen mag hebben. Voor handen betekend dat je het niet mag bezitten. Ook niet in een kast met de deur op slot. Iemand van 18 jaar of ouder wel. Artikel 27, lid 1 Het is verboden een wapen van de categorieën II, III en IV te dragen. Dit betekend dat je het wapen niet mag dragen, ongeacht de leeftijd. Nou ben ik er niet zeker van of dit betekend dat hij ook niet onder in je tas mag zitten. Artikel 31, lid 4 Het is verboden een wapen van categorie IV over te dragen aan een persoon die de leeftijd van achttien jaren nog niet heeft bereikt. Spreekt voor zich, niemand mag zo'n mes kopen en aan een minderjarige geven of verkopen. Dus kort door de bocht: Ja het mes is legaal, Ja je mag het hebben als je minstens 18 bent. Nee je mag het niet mee nemen op straat. Dan de douane. Omdat het geen verboden wapen is zal het niet in beslag genomen worden. Hoewel er enigzins verwarring geschept word op deze site: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/douane/reisbagage/vanuit_een_niet_eu_land/bijzondere_producten_en_huisdieren/wapens_en_munitie_speelgoedwapens_en_nepwapens Hier worden namelijk "messen" in het algemeen genoemd. Maar dit klopt dus niet. De kosten: Zoals ik het nu zie, is dat mes $127 = €116,38 ik verwacht niet dat daar nog €33,62 aan bezorgkosten bij komt, dus je betaald dan alleen 21% btw, over het product zelf en dat is dan €24,44. Kan je dit mes bestellen in een EU land hoef je geen BTW te betalen bij invoer, deze heb je dan al betaald bij de shop.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0008804/geld...
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/conn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100