Rusttijd na werk inkorten tot 8 uur, onder welke omstandigheden mag dit?

Op: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werktijden/vraag-en-antwoord/wat-is-er-wettelijk-geregeld-voor-mijn-werktijden.html staat uitgelegd:

Rust na werktijd
Voor de rust die u heeft na uw werktijd gelden de volgende regels:

Na een werkdag mag u gedurende minimaal 11 aaneengesloten uren niet werken. Deze rustperiode mag eens in de 7 dagen ingekort worden tot minimaal 8 uur. Dit mag alleen als de aard van het werk of de bedrijfsomstandigheden dit nodig maken.

Mijn vraag gaat dus over "de aard van het werk of de bedrijfsomstandigheden " kan iemand toelichten waar die uit moeten bestaan voordat dit is toegestaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de praktijk betekent dat meestal dat werk waarbij het gebruikelijk is dat buiten normale kantooruren wordt gewerkt (zorg, horeca, politie&brandweer etc.) ook kortere rusttijden in acht kunnen worden genomen, mits niet te vaak. Bij werk waarbij dat beslist niet gebruikelijk of noodzakelijk is (kantoren, winkels, onderwijs, om maar een paar zijstraten te noemen) . Dus als je werkgever je vraagt bijvoorbeeld een late dienst op te laten volgen door een vroege dienst, waardoor je niet aan je 11 uur rust komt, mag dat alleen als dat ook echt noodzakelijk is en niet uitzonderlijk is voor het type werk. Niet gewoon omdat de baas het rooster anders niet sluitend kan krijgen of geen zin heeft veel werk te doen om een vervanger te zoeken. Bovendien mag het maar eens in de week en niet elke dag omdat het toevallig druk is. Dan zal de baas ook in de eerstgenoemde bedrijfstakken op een andere manier het personeelstekort moeten oplossen. Toegevoegd na 43 minuten: Achter de eerste alina hoort nog "Bij werk waarbij dat beslist niet gebruikelijk of noodzakelijk is, moet er wel een heel dringende uitzonderlijke reden voor zijn, zoals een belangrijke opdracht of een deadline. "

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100