Wat kun je beginnen als familie spullen achterover drukt na het overlijden van de laatste ouder?

Ik hoorde vandaag van iemand dat haar moeder is overleden. Zij had een testament en daarin stond dat alle kinderen een evenredig deel zouden krijgen. Maar dat de dochters eerste keus hadden uit de sieraden.

Nu had een broer de sleutel van moeders huis en hij heeft met zijn vrouw (aangetrouwd) en volwassen dochter, de sieradenkist geplunderd en nog wat andere dingen. Een zus wilde graag een bepaalde ketting en broche maar deze zijn dus "verdwenen".

Kan daar iets tegen gedaan worden?
Iets zeker weten is geen bewijs natuurlijk.

Feit is, twee dagen voor het overlijden was de ketting en de broche er nog en een week later was het weg. De zus kwam naar de woning van de moeder en trof haar broer, schoonzus en nicht binnen aan.

Weet jij het antwoord?

/2500

De mogelijkheden hangen af van het testament en als er een testamentair executeur is dan moet deze een boedelbeschrijving maken waarin ook de sieraden moeten worden opgenomen. Zelfs als de sieraden kort voor haar dood zijn geschonken dan behoren deze tot de erfenis

Bronnen:
http://www.seniorennet.nl/Pages/Geld_werk/...

Het probleem is dat je geen aangifte kunt doen van diefstal, omdat de hele familie llemaal eigenaar is van de goederen. Wel kun je een lijst maken van de goederen die bij overlijden aanwezig waten en alsnog 50-50% in waarde verdelen. Wellicht ontstaan er dan ruilmomenten, jij de kast en ik de broche.

Achteraf er iets aan doen is lastig wegens bewijslast en dergelijke. Wat nog weleens kan werken, is contact opnemen met een advocaat voor een verzoekschrift tot het leggen van conservatoir beslag. Dat betekent dat op last van de rechter door de gerechtsdeurwaarder inventaris wordt opgemaakt hangende de verdeling. Hier vervolgens goederen aan onttrekken, is een misdrijf en immers staat alles dan zwart op wit. Hoe dan ook lijkt een afdoening in der minne me beter aangezien het toch om een familie gaat en advocaten, rechters en deurwaarders de familiebetrekking doorgaans geen goed doen. Ik zou het eerst zelf proberen op te lossen en daarna eventueel de advocaat een brief laten schrijven dat de goederen terug moeten in de boedel om nader te verdelen. De rechter is wel de allerlaatste stap, tenzij je écht denkt dat er meer dingen gaan verdwijnen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100