Wat was de eerste/oudste Nederlandse wet?

Welke Nederlandse wet werd als eerst ingevoerd, en bestaat deze nog? Zo niet, wat is dan momenteel de oudste wet die vandaag de dag nog steeds geldt voor de 16,9 miljoen Nederlanders?

Toegevoegd na 1 minuut:
Dus bijvoorbeeld een wetsvoorstel die in 1906 is goedgekeurd en vandaag de dag nog steeds voor iedereen geldt.

Weet jij het antwoord?

/2500

De oudste wet die sec voor Nederland gold, was de Grondwet van 1798, de 'Staatsregeling voor het Bataafsche Volk'. Ik durf niet te zeggen welke wet, in ongewijzigde vorm, nog steeds geldend is. Bij mijn weten is iedere wet wel eens aangepast. De grondwet is bijvoorbeeld in 2008 nog gewijzigd. Misschien wel leuk te vermelden dat de oudste, nog bestaande wet in België van 1487 stamt; de Vrede van Sint-Jacobus.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Staatsregeling_1798
http://reflex.raadvst-consetat.be/reflex/i...
http://www.denederlandsegrondwet.nl/935300...

Zo begon het: Eerst waren er de Staatsregelingen voor het Bataafsche Volk (1798, 1801 en 1805), daarna een Constitutie van het Koningrijk Holland (1806), maar de eerste Grondwet echter is de “Grondwet voor de Vereenigde Nederlanden (1814)” van 2 maart 1814, na het herstel van de Nederlandse onafhankelijkheid. Zo ging het verder: deze Grondwet moest worden aangepast aangezien Nederland op aandringen van het Congres van Wenen moest worden herenigd met het latere België. Zo ontstond het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830). De “Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden (1815)” is dus de aangepaste eerste “Grondwet voor de Vereenigde Nederlanden (1814)”. De belangrijkste wijziging is de splitsing van de Staten-Generaal in de Tweede Kamer in de Eerste Kamer (de Senaat). In 1983 is de Grondwet herschreven door Johan Rudolph Thorbecke. De tekst en de indeling van de Grondwet zijn grotendeels tot stand gekomen bij de laatste algemene herziening van 1983. De basis werd gelegd voor het huidige geldende stelsel van de constitutionele parlementaire monarchie. Sedert deze herziening der Nederlandse Grondwet in 1983 is niet langer de koning, maar zijn de ministers verantwoordelijk. Er zijn verder geen ingrijpende veranderingen in de staatsinrichting aangebracht, wel werden enkele verbeteringen aangebracht over de grondrechten van de burger en is de tekst gemoderniseerd. Na 1815 hebben er twaalf grondwetsherzieningen plaatsgevonden waarvan de laatste in 2008. Bij de Staten-Generaal zijn elf wetsvoorstellen voor wijziging van de Grondwet in behandeling. Het fenomeen Grondwet was in Nederland al vanaf 1798 bekend. De Nationale Vergadering van de in 1795 uitgeroepen Bataafse Republiek ontwierp de Bataafse Staatsregeling, die bij referendum door 'het volk' was aangenomen en kenmerken had van een moderne grondwet (grondrechten, de hoofdlijnen van de staatkundige inrichting en een verzwaarde herzieningsprocedure). In de geschiedschrijving, vanaf de jaren 1960 is er sprake van herwaardering van de Staatsregelingen van 1798. Of de Bataafse Staatsregeling als Nederlands eerste grondwet beschouwd hoort te worden of dat het inderdaad een on-Nederlandse grondwet was. Het is het Nederlandse Parlement die heeft beslist dat de “Grondwet voor de Vereenigde Nederlanden (1814)” de eerste grondwet is. De huidige geldende grondwet voor Nederland is de “ Grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden van 24 augustus 1815” Toegevoegd na 2 weken: tweemaal: In 1983 is moet zijn: In 1848 is

Bronnen:
http://www.denederlandsegrondwet.nl/935300...
http://www.denederlandsegrondwet.nl/935300...
http://www.denederlandsegrondwet.nl/935300...

In de middeleeuwen en eerder waren er al allerlei wetten maar in feite bestond Nederland nog niet als land. Er is al een stukje 'Nederlands' in de lex salica uit de 6e eeuw. Misschien is dat dan de oudste wet van Nederland. Al bestond Nederland nog niet. Verder terug had je natuurlijk de Romeinen die ook hun wetten meenamen, ter vervanging van wat hier toen gangbaar was. Misschien geldt nu nog steeds de Franse wet, de Loi relative au rachat des rentes foncières uit 1790. Een jaar of 15 terug was die nog van kracht en misschien nog steeds (werd in 1811 van toepassing verklaard).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100