Hallo, kan ik mijn laten adopteren door de moeder van een vriendin van me?

Ik ben 28. En de reden hier voor is dat ik uitgestoten ben door me familie :(

Toegevoegd na 37 minuten:
Of hoe kan ik mijn achternaam veranderen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Kinderen kunnen worden geadopteerd, volwassenen niet. Maar je kunt haar natuurlijk wel als goede kennis/vriendin beschouwen.

Je kunt je achternaam alleen in bepaalde gevallen veranderen. In jouw geval wellicht als je kunt aantonen dat de naam je geestelijke of lichamelijke gezondheid in ernstige mate schaadt. Het moet gaan om hinder in het dagelijks leven, die gerelateerd is aan die achternaam en die leidt tot ernstige lichamelijke of psychische schade. Aan de procedure is een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet uw psychische hinder worden vastgesteld in een rapport dat door een onafhankelijke BIG-geregistreerde gedragsdeskundige is opgesteld. Dat is een psycholoog of psychiater bij wie u niet onder behandeling bent (geweest) . Het kost 835 euro. Zie verder de info in de link. Toegevoegd na 1 minuut: Je kunt niet geadopteerd worden want je bent meerderjarig. Maar je kunt daar gewoon gaan wonen. Je doet alsof je een kamer huurt en je betaalt dus huur aan haar. Maar feitelijk is het alsof je daar gewoon samen woont of als een extra kind. Die kamerhuur maakt het wat handiger voor de belasting en dergelijke

Bronnen:
https://www.justis.nl/producten/naamswijzi...

Volgens de Nederlandse wet moet een adoptiekind minderjarig zijn, alleen in zeer uitzonderlijke situaties wordt soms een meerderjarige geadopteerd. Ik vond een unicum in 2000 (bron 1). Zoals je kunt lezen in de link, is hier sprake van een pleegkind dat sinds haar derde bij haar pleegouders woonde. Deze pleegouders hadden wel geprobeerd haar te adopteren, maar de biologische ouders maakten bezwaar. Anderen die adoptie van een meerderjarige wilden, hebben bijvoorbeeld een beroep gedaan op artikel 8 van het Europees verdrag voor de rechten van de mens, waarin onder meer staat dat de staat zich niet mag mengen in iemands familie- en gezinsleven. In die zaken en ook bij bijvoorbeeld stiefouderadoptie - wat ook vrij uitzonderlijk is, omdat dit verregaande gevolgen heeft omdat de familiebanden met één van de ouders daarin rechtens worden ontbonden - is sprake van een gezinsleven van de geadopteerde en de adoptiefouder. Het gaat dus om kinderen die al een hele lange tijd bij hun stief- of pleegouder wonen en die feitelijk behoren tot het gezin van de adopterende ouder. In jouw geval kun je hier niet echt van spreken, met name vanwege je leeftijd. Ik kan me niet indenken dat een advocaat met succes kan beargumenteren voor een volwassene dat die praktisch gezien als kind behandeld wordt door iemand waar je niet al lange tijd en vanaf je kindertijd woont. Naamswijziging kan eventueel wél mogelijk zijn. Er is al naar verwezen, maar voor de volledigheid: zie bron 2 voor informatie over het wijzingen van een achternaam waardoor je psychische schade ondervindt. Maar de vraag is vooral wat jij had willen bereiken door adoptie of een naamswijziging. Met andere woorden: wat heb jij nodig om verder te kunnen met je leven? Er is natuurlijk niemand die er iets tegen zal hebben als jij de moeder van je vriendin behandelt als moeder en zij jou als kind. Als jullie dit beiden willen, mag je zelfs 'mama' tegen haar zeggen. Je mag bij haar uithuilen, je mag haar om raad vragen, je mag haar als getuige vragen bij je huwelijk: je bent volwassen, dus dat bepaal je helemaal zelf. Wil je juridisch bepaalde dingen vastgelegd hebben? Zij kan jou opnemen in haar testament, hoewel je in erfrecht en -belasting niet als kind gezien zult worden. Bedenk dus wat je wilt, en zoek naar manieren om dat te bereiken. Laat je eventueel juridisch bijstaan als je op dat gebied informatie zoekt. En zorg ook voor jezelf: zoek psychologische hulp, volgens mij heb je dat nodig.

Bronnen:
http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/art...
https://www.justis.nl/producten/naamswijzi...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100