Hoe kan je ervoor zorgen dat iemand die met je autoverzekering rijdt, deze op eigen naam zet?

Mijn stiefdochter rijdt nu al jaren met de verzekering van mijn vriend. Dat betekent dat de auto van mijn vriend onderhands aan haar verkocht is, en zij nog met zijn nummerplaten rijdt.
Bij aanvang werd er schriftelijke overeen gekomen dat dat zou zijn tot ze van school weg ging en een loon had. Maar ze is nu al een tijdje van school weg, heeft een goed betaalde job enz... en houdt zich niet aan de afspraak.
We hebben al allerlei wegen bewandeld om haar zover te krijgen om de verzekering nu op haar naam te zetten. Temeer daar ze niet meer de leeftijd heeft waarop ze een ultrahoge verzekering voor jonge bestuurders moet betalen. Maar ze zegt dan" ja zeg, dat kost geld he". Terwijl we merken dat ze veel geld uitgeeft aan andere dingen (reizen, dure etentjes enz...).
Dus willen we haar nog eens vragen om de verzekering nu op eigen naam te zetten. Natuurlijk zal dat met een hogere bonus malus zijn, maar zo is het nu eenmaal. Nu is alle risico bij mijn vriend, dus als zijn dochter iemand in fout aanrijdt, draait hij ervoor op. En zijn dochter is wel een beetje een sportieve chauffeur...
Dus
- de auto staat nog op naam van mijn vriend, met zijn nummerplaten
- de verzekering van die auto staat ook nog op naam van mijn vriend

Zijn er binnen de regelgeving van verzekeringen mogelijkheden om onder die condities de verzekering te annuleren, zodat de dochter verplicht wordt zelf een oplossing te zoeken? Of zijn er andere wettelijke mogelijkheden (binnen wet ikv verzekeringen)?

Toegevoegd na 2 dagen:
België

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is toch het punt niet? Je vriend moet gewoon ZELF deze verzekering die op ZIJN NAAM staat OPZEGGEN en zijn dochter hiervan >>>schriftelijk aangetekend<<< op de hoogte stellen, bij wijze van spreken 2 weken tevoren, zodat zij toch RUIM DE TIJD heeft om zelf een NIEUWE VERZEKERING te regelen. Antwoord Iemand moet zelf de verzekering op eigen naam opzeggen, heeft voor zover ik weet niets met regelgeving van de verzekering te maken of met wetten. Laat je vriend zijn tussenpersoon bellen en overleg met deze om meteen over 2 weken of per 01/03/2015 de verzekering te cancelen. Kan geen probleem opleveren.

De dochter rijdt onverzekerd rond. Zelfs toen zij nog thuis woonde had zij zelf een verzekering dienen af te sluiten. Nog afgezien wie de eigenaar is van de auto. Dus de verzekering dient op gebeld te worden en nadat de situatie uitgelegd is zal de verzekering een voorstel doen. Welk voorstel dat is ligt aan de verzekering en hoe graag zij de dochter als klant wil hebben. Maar gezien de bereidheid van de dochter om te betalen voor de verzekering of de bereidheid om de auto op haar naam te laten zetten is er een uitdaging. Maar in mijn ogen is dat een uitdaging voor de verzekering. De dochter heeft genoeg tijd en gelegenheid gekregen om de situatie zelf te regelen. Wel zou ik de dochter melden dat zij onverzekerd rond rijdt in een auto die niet op haar naam staat. Toegevoegd na 8 minuten: Aanvulling. Op moment van dat de dochter vaak in de auto van haar vader is gaan rijden had het al aan de verzekering gemeld dienen te worden. Zie bron. Dus zolang dat niet gemeld zal de verzekering moeilijk gaan doen bij eventuele schade. Beste kans dat de verzekering met een stevige naheffing komt. Dus de goedkoopste oplossing is de verzekering opzeggen. En de auto schenken aan de dochter. En haar de papier winkelen laten afhandelen. Toegevoegd na 10 minuten: papier winkelen = papierwinkel

Bronnen:
http://weblog.independer.nl/autoverzekerin...

De dochter is feitelijk geen eigenaar van de auto. Dat ben je immers alleen als de auto op jouw naam staat. Dat er geld betaald is maakt daarvoor niets uit. Zolang de auto niet van haar is kan ze er geen verzekering voor afsluiten. Dus de auto moet op haar naam gezet worden. Als ze dat niet wil dan geeft hij haar het geld terug en verbiedt haar om nog langer in zijn auto te rijden. Toegevoegd na 19 minuten: Het alternatief is dat je vriend de auto permanent blijft uitlenen aan haar en de verzekering en boetes betaalt (en wellicht weer op haar verhaalt). Zij is dan wel verzekerd mits de verzekering ook schade door andere bestuurders dan de eigenaar dekt. En dat is normaal gesproken wel het geval.

De schriftelijke overeenkomst die jullie hebben is niet in overeenstemming met de algemene regels die autoverzekeraars aanhouden, dus ik zou het buiten de verzekeraar om regelen om een naheffing te voorkomen of zelfs vervolgd te worden voor verzekeringsfraude. Wat je zou kunnen doen is de kentekenplaten schorsen, maar dan blijft de auto op de naam van je vriend staan. Als de stiefdochter dan toch doorrijdt krijgt zij echter wel de boete op de mat. Als de kentekenplaten geschorst zijn, kun je ook de verzekering opzeggen.

Ik zou als ik jullie was de verzekering gewoon per direct beëindigen en haar op die manier dwingen per direct zelf een verzekering af te sluiten. Is via het internet binnen een half uurtje geregeld en je bent direct verzekerd. Het is niet zo,zoals in eerdere antwoorden staat dat zij niet is verzekerd wanneer de auto niet op haar naam staat. Een auto hoeft helemaal niet op naam te staan van de persoon die hem gebruikt en een ander persoon mag de auto ook weer verzekeren. Dit hoeft niet perse de gebruiker te zijn. Om verwarring te voorkomen dient dit echter wel even gemeld te worden bij de verzekeraar. Deze melding dient alleen maar voor het gemak van de verzekeraar. Als zij administratief maar weten wie de regelmatige bestuurder is. Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt hier ook altijd naar gevraagd. Dus zij is gewoon verzekerd. De bonus/malus die is opgebouwd terwijl zij de regelmatige bestuurder is kan zij meenemen naar haar eigen nieuwe verzekering want de verzekeraar gaat uit van de regelmatige bestuurder en houdt rekening met de door haar opgebouwde schade vrije jaren,mits er ooit melding is gemaakt bij de verzekeraar dat zij de regelmatige bestuurder is.. Het is dus niet zo dat zij helemaal opnieuw zou moeten beginnen met het opbouwen van een nieuwe bonus/malus,nogmaals,MITS er melding is gedaan van regelmatige bestuurder. Een andere suggestie die is gedaan om het kenteken te schorsen: De auto is aan haar verkocht dus is alleen zij gerechtigd het kenteken te schorsen. Een ander mag dit niet doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100