Is er sprake van moord wanneer iemand van plan is iemand te doden, maar het ook iemand anders had kunnen zijn die gedood wordt (zie toelichting)?

Lastige vraag, ik zal het proberen toe te lichten met een voorbeeld.

Stel, ik bedenk van tevoren om een politieagent te doden. Het maakt me echter niet uit welke politieagent dit is, het gaat mij om de impact. Op straat kom ik vervolgens een politieagent tegen die ik dood. Is dit dan moord, of doodslag? Ik had het niet op hem/haar persoonlijk voorzien, maar wel op een agent.

Deze vraag kwam bij mij naar boven n.a.v. een kop op teletekstpagina 101 (zie knipsel hieronder). Hier wordt gesproken over 'vermoorde Franse agenten', waarmee wordt gedoeld op diegenen die gedood zijn bij de aanslagen in Parijs van afgelopen week. Ik vraag me af of deze mensen 'vermoorde agenten' genoemd kunnen worden. Ze zijn gedood, maar was het het doel van de aanvallers om per se deze specifieke agenten te doden? Ik denk het niet, zij waren het die 'toevalligerwijs' op het pad van de aanvallers kwamen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is moord, er is namelijk sprake van voorbedachte rade. Want definitie van voorbedachte rade is: Met voorbedachten rade of voorbedachtheid is een begrip uit het strafrecht. Deze term wordt gebruikt wanneer een persoon, voordat hij of zij een strafbaar feit pleegde, de gelegenheid had om zich over dit strafbaar feit te bezinnen, maar dit vervolgens toch pleegt. (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Met_voorbedachten_rade)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100