Mijn dochter is op haar brommer aangereden door een niet verzekerde dame op de fiets. ze wil niet betalen hoe nu?

Een politie agent heeft alles gezien en verklaart dat het de schuld was van de fietsster. Ik heb ook al brieven gestuurd naar de dame, inclusief aangetekende, maar geen reactie.

Weet jij het antwoord?

/2500

Simpel het is voor u, technisch, niet van belang of de veroorzaker van schade verzekerd is of niet. Het enige wat u moet doen is deze persoon aansprakelijk stellen. Hoe ze dan betaald (via de verzekering of niet) dat is niet uw dochters probleem. Eventueel zal een gang naar de rechter moeten volgen. Schakel in dat geval rechtshulp in.

Grappig dat die politieagent dat zegt, maar heeft hij jullie ook verteld dat een fietser op grond van artikel 185 van de wegenverkeerswet als een zwakkere verkeersdeelnemer wordt aangeduid en dat bij een aanrijding van zo'n zwakkere verkeersdeelnemer met een motorrijtuig - zoals een brommer - nooit de risicoaansprakelijkheid draagt? Bij zo'n aanrijding is de bestuurder van het motorvoertuig - in dit geval uw dochter - aansprakelijk. Omdat het hier niet gaat om schuld maar om risicoaansprakelijkheid, gaat het niet om wie de schuldige is. Uw dochter draagt een grotere verantwoordelijkheid omdat zij een motorvoertuig bestuurt, en is dan ook verplicht verzekerd. Dus niet de mevrouw op de fiets is aansprakelijk voor de schade van uw dochter, maar uw dochter is aansprakelijk voor de schade van die mevrouw. In dit geval geldt wél de zgn. 50-procentsregel, omdat er overduidelijk (immers vastgesteld door een agent) sprake was van eigen schuld. Dat betekent dat uw dochter slechts 50% van de schade van deze mevrouw hoeft te vergoeden, en dat de overige 50% voor het eigen risico van deze mevrouw komen. Alléén als er sprake was van bewuste roekeloosheid (in het donker zonder licht en in zwarte kleding vanaf de verkeerde kant van de weg door rood rijden op een 80-kilometerweg) hoeft uw dochter niets te vergoeden. Ik zeg niet dat het altijd eerlijk is, maar zo zit nu eenmaal de wet in elkaar op dit punt. Toegevoegd na 6 minuten: Wellicht ten overvloede betekent dit dat de dochter ook opdraait voor haar eigen schade. Dus óf via haar eigen verzekering (als het een allrisk betreft), óf zelf betalen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Artikel_185_...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100