Mag de gemeente boetes geven zonder wettelijke grond?

In dit geval vraag ik het mij af vanwege het dreigen met boetes door de gemeente Tilburg vanwege het afval niet goed scheiden door burgers.
Burgers zijn niet wettelijk verplicht om afval te scheiden, maar indien je het niet goed genoeg doet, "moet" je een boete betalen en wordt de container niet leeg gemaakt. hier maak ik me zorgen over, want soms komt er wat plastic mee in de rest-aval kant.
Stel dat ze nou een boete geven... Ben ik dan verplicht om dat te betalen?
Bron: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/01/klikonazis_013.html

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, onder een voorwaarde: als dat niet-scheiden van afval in de afvalstoffenverordening van de gemeente expliciet wordt genoemd als een overtreding die een strafbaar feit oplevert. In artikel 10.23 van de Wet Milieubeheer staat: 1. De gemeenteraad stelt in het belang van de bescherming van het milieu een afvalstoffenverordening vast. De strafbaarstelling van artikel 10.23 uit de Wet milieubeheer over de gemeentelijke afvalstoffenverordening is geregeld in de Wet op de economische delicten (Wed). In die Wet economische delicten staat onder 1a, ten derde: "overtredingen van voorschriften, gesteld bij of krachtens: (...) de Wet milieubeheer, de artikelen 10.23 – voor zover aangeduid als strafbare feiten – , (...)" Om dat niet scheiden van afval strafbaar te kunnen stellen, moet in de afvalstoffenverordening van de gemeente expliciet staan welke overtredingen een strafbaar feit opleveren. Als dat gebeurt, dan is overtreding van zo'n voorschrift een economisch delict (in de zin van artikel 1a, onder 3º Wed.)

Nee. Als ze je een boete willen geven zullen ze het betreffende wetsartikel er bij moeten zetten. Doet de politie ook.

Uiteraard mag een gemeente geen boetes opleggen zonder wettelijke grond maar in jouw geval is die er wel degelijk: artikel 9 lid 1 van de Afvalstoffenverordening van Tilburg.

Bronnen:
http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100