Kun je verlof met terugwerkende kracht opeisen van je werkgever?

Sinds 1.5 jaar werk ik op basis van een zogeheten 0-urencontract goederenvervoer. Nu is er in het arbeidsovereenkomst onder kopje "opbouw verlof" en "ziekte" : N.V.T staat.. Mag dit zomaar? Of is dit gewoon door hemzelf verzonnen? Ik heb een sterk vermoeden van wel. Ik werk elke week minimaal 27 uur. Anderhalf jaar lang. Enkel vakantiegeld ontvangen. Wanneer ik ziek ben of op vakantie ga, heb ik dus geen inkomen. Mag ik, als werkgever verplicht was, mijn tot nu toe opgebouwde vakantie-uren opeisen? En hoe doe ik dat?

Toegevoegd na 5 minuten:
160 uren verlof had ik moeten opbouwen tot nu toe..

Weet jij het antwoord?

/2500

Naar mijn idee heb je een "verkeerd" contract, gezien het aantal uren dat je werkt. Een min-max contract of een 'gewoon' parttimecontract (met alle rechten die daarbij horen) waren op hun plaats geweest. Bij een 0-urencontract krijg je bij ziekte alleen doorbetaling van loon over een periode dat je al ingeroosterd was. 70 procent van het loon minimaal of het minimumloon, als dat hoger is. Buiten de ingeroosterde periode hoeft de werkgever dus geen loon te betalen als je dan nog ziek bent. Dan de vakantie. Het is mogelijk om een salaris uit te betalen dat inclusief vakantiedagen (en vakantiegeld) is. Dat moet echter uitdrukkelijk zijn afgesproken. Bovendien moet dan duidelijk uit de loonstroken blijken welk deel van het loon betrekking heeft op de vakantiedagen. (Bovendien heb je altijd recht op de wettelijke vakantie maar die is niet doorbetaald als de uitbetaling al was inbegrepen in het salaris). Over dat uitbetalen van vakantiedagen via het salaris zijn verschillende uitspraken gedaan. Het is een wat grijs gebied en feitelijk alleen acceptabel bij kleine bijbanen zoals scholieren en studenten die hebben. 27 uur per week is moeilijk nog een bijbaan te noemen. Ik denk dat hier genoeg problemen spelen om juridisch advies in te winnen. Toegevoegd na 11 minuten: Ik wil nog op een punt wijzen. Als je meer dan 3 maanden min of meer vast/regelmatig bent opgeroepen, ontstaat het rechtsvermoeden van arbeidsomvang. Je zou dan een arbeidsovereenkomst moeten krijgen die gelijk is aan het gemiddeld aantal uren dat die periode is gewerkt (in jouw geval dus 27 uur/week). Behalve als de werkgever kan aantonen dat die uren geen structureel karakter hebben maar bijv. sprake is van seizoensinvloed. Jouw werkgever is naar mijn mening onvoldoende op de hoogte van het arbeidsrecht. Of hij probeert de grenzen van het toelaatbare te verkennen.

Na zo drie maanden regelmatig werken op een nul uren contract is het in feiten een uren contract geworden . Daar heb je dus recht op . Dus ook op vakantie geld en verlof !! Zelfs bij een typisch 0 uren contract dus zonder regelmaat of vaste uren heb je recht op verlof en vakantie geld op basis van je gewerkte uren . JA daar wordt vaak bewust of onbewust aan voorbij gegaan . Zoek toch contact met het juridisch loket en reken uit wat je denkt te goed te hebben en stuur dat aan je baas en vraag om uitbetaling . Daarna nogmaals en met de zin dat er kosten bij komen en dat je ook de wettelijke rente daarvoor in rekening brengt . Probeer snel en buiten de rechter om een deal te maken , zo niet ga dan met hulp de procedure aan . En dat zal voor jou goed uit pakken . Wanneer niet! indien je werkgever blut of ? . Dus eerst evt zeggen , dan netjes opschrijven en vragen dan zeggen en opeisen met de zin er bij dat er kosten bij komen dan vraag aan de rechter de werkgever te belasten voor de kosten en schaden vergeet dat laatste NIET ! Anders kan het je nog de proceskosten kosten .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100