Iedereen heeft recht op een rookvrije werkplek, hoe zit dat met een monteur die bij mensen thuis komt?

Ik rook, in de tuin, maar er zijn zat mensen die binnen roken. Als er nu een onderhoudsmonteur komt voor bijvoorbeeld de ketel. Mag hij dan weer weg gaan? Zonder dat dit consequenties voor hen/haar heeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

De Minister heeft een aantal uitzonderingen gemaakt op de plicht om voor een rookvrije ruimte te zorgen op de werkplek zoals vastgelegd in de Tabakswet. Op het rookverbod zoals dat werd opgenomen Tabakswet en de daarvan afgeleide regelgeving werden een drietal uitzonderingen geformuleerd op het rookverbod. Deze uitzonderingen zijn: 1. Afsluitbare, uitsluitend voor het roken van tabaksproducten aangewezen en als zodanig aangeduide ruimten 2. De open lucht 3. Als privé aan te merken ruimtes Voor werk dat verricht wordt bij mensen thuis (privé-situaties) kan een werknemer daar geen rookvrije ruimte afdwingen. Een werknemer die bij klanten aan huis herstellingen komt uitvoeren, kan niet het recht eisen op een rookvrije werkruimte in die privéwoning. Als er zelfs alleen in de tuin, dus in de open lucht, gerookt wordt, zou zelfs de woning nog als rookvrije ruimte aangemerkt kunnen worden. De monteur heeft dan helemaal geen reden om daar het werk niet te doen waar hij zich voor heeft aan laten nemen. Toegevoegd na 10 minuten: Zie ook artikel 2 lid 1 van het Besluit uitvoering rookverbod http://wetten.overheid.nl/BWBR0023770/geldigheidsdatum_09-10-2015

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004302/geld...
http://www.alliantienederlandrookvrij.nl/t...
http://www.meestermeester.nl/horecarecht/d...

Volgens mij kan die monteur inderdaad weg gaan en zich beroepen op zijn recht om rookvrij te werken. Uiteraard kan die monteur in eerste instantie bij de rokende klant aangeven dat die niet optimaal kan functioneren in een ruimte waar gerookt wordt. Indien de klant een menselijk kantje heeft dan rookt die elders uit respect voor degene die hem komt helpen. Doch wanneer de klant daar geen gevolg aan geeft dan kan de monteur de woning verlaten en zich al dan niet via een doktersattest laten weten dat het werken in rook ruimtes zijn gezondheid in gevaar brengt. Ik vermoed echter dat het zelden tot zo'n extreme situatie komt als je je als monteur op rustige wijze verduidelijkt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100