Is het huisvredebreuk om een huis binnen te gaan als je van de eigenaar een sleutel hebt gehad?

Ik heb van een vriendin de sleutel van haar huis gehad.
Ze heeft er niet bij gezegd wanneer ik wel en niet haar huis in mag. Maar we kennen elkaar goed genoeg om te weten wat je wel en niet kan doen.

Er zijn dus geen afspraken gemaakt.
Als ik nu gewoon haar huis binnen ga zonder haar te informeren. Is dat dan huisvredebreuk?

In het wvs word huisvredebreuk beschreven als:
"Hij die in de woning of het besloten lokaal of erf, bij een ander in gebruik, wederrechtelijk binnendringt of, wederrechtelijk aldaar vertoevende, zich niet op de vordering van of vanwege de rechthebbende aanstonds verwijdert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie."

Maar wanneer is het wederrechtelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Zonder toestemming . Of het nu via het touwtje wat aan de brieven bus hangt of een ruitje in drukt , een raam open maakt met of zonder breuk . De sleutel gebruiken op een moment ( situatie ) wat niet de bedoeling is of was .

Nee, dit is geen huisvredebreuk (geen wettelijke term overigens, dat is wederrechtelijk binnendringen). In het artikel wat je aanhaalt 138 lid 1 Sr, wordt het al gedeeltelijk uitgelegd. Je dient je op vordering van de rechthebbende te verwijderen, dus wegwezen als de eigenaar dat vraagt. De eigenaar is er niet, dus op grond van dit artikel is huisvredebreuk al niet mogelijk. Wat wel van belang is, is lid 2 van artikel 138 Sr. Daarin wordt aangegeven dat iemand die "in de uren die voor de nachtrust bestemd zijn" wordt aangetroffen zonder kennis van de bewoner/gerechtigde gelijk geacht wordt te zijn binnengedrongen. Wederrechtelijk betekent overigens zoveel als: tegen de wet in. Niks meer, niks minder.

De eigenaar van het huis zal die sleutel niet aan jou hebben gegeven om jou zomaar haar huis binnen te laten gaan. Dat is voor gevallen waarin het nódig is. Ik zou het niet in mijn hoofd halen om het huis waar ik een reservesleutel van heb te betreden buiten medeweten van de bewoner van dat huis om. Dat is een soort inbreken. Alleen wanneer jou gevraagd is om daar iets te gaan doen heb jij het recht om die sleutel te gebruiken. En anders niet. Het is zeer zeker huisvredebreuk als jij daar zomaar binnen zou gaan. Wederrechtelijk betekent: zonder toestemming van de rechthebbende.

Ja, dat is huisvredebreuk. Het is ALTIJD huisvredebreuk wanneer je een woning betreed zonder daartoe uitnodiging of toestemming te hebben of zonder noodzaak, zelfs al staat de deur wijd open, heb je de sleutel en de cijfercode van het alarm. Ook als je bijvoorbeeld in een winkel of kroeg - hoe open kan het zijn - niet meer mag komen en je komt toch, pleeg je huis- of lokaalvredebreuk. Een publieke ruimte is niet per definitie een openbare. De sleutel geef je aan iemand voor, bijvoorbeeld, noodgevallen, als reservesleutel, om in de vakantie op de poezen en de plantjes te passen (dat is op uitnodiging / toestemming) en dergelijke. Daarbuiten mag die sleutel ook beslist niet gebruikt worden. Deze situatie zien we vooral veel bij huurders waarvan de verhuurder de sleutel heeft ; ook die is uitsluitend voor noodgevallen, maar wordt helaas zeer vaak zonder toestemming gebruikt. En ja, dan is het huisvredebreuk, zelfs al is het huis van hem. Ik word er overigens al een beetje iebelig van dat je zelfs maar overweegt de woning van iemand anders - hoe goede vriendin ook - te betreden zonder dat daarover afspraken zijn gemaakt. Als ik haar was en ik las dit, zou ik hem terugvragen. Trek de schoen eens aan de andere voet ; hoe zou je het vinden als je haar de sleutel geeft en je komt terug van je werk en je merkt dat ze in je huis is geweest ? Zonder goede reden ?

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Huisvredebreuk

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100