Aan welke kant van de weg moet je lopen als voetganger volgens de wet?

Ik ben aan het trainen voor de Nijmeegse 4daagse. Mij is altijd geleerd, al van kinds af aan, om als er geen trottoir beschikbaar is, aan de linkerkant van de weg te lopen, zodat je het verkeer ziet aankomen en je er niet door verrast wordt van achter. Dit is voor mij ook het meest logisch omdat ik zeer ernstig slechthorend ben, en dus het verkeer niet hoor aankomen.

Maar nu vroeg ik mij af wat de wet hier over zegt? Verplicht de wet voetgangers gewoon rechts te lopen, net als dat het overige verkeer rechts moet houden? Ben je strafbaar als je aan de linkerkant loopt?
Op internet vond ik allemaal tegengestelde berichten via google, dus hopelijk heeft iemand van jullie een betrouwbare site, of zelf kennis van de wet. Ik woon overigens in Nederland (mocht de wet hierin verschillen tussen Nederland & België).

Alvast bedankt :-)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ben je verplicht om buiten de bebouwde kom links van de weg te lopen als een voet- of fietspad ontbreekt? Nee, een voetganger mag zelf weten aan welke zijde van de weg hij loopt als het voetpad of fietspad ontbreekt. Vroeger was het wel verplicht om links te lopen, maar sinds 1991 is deze verplichting geschrapt.

Bronnen:
http://www.veiligverkeernederland.nl/faq/1419

Het is niet wettelijk vastgelegd aan welke kant van de weg je moet lopen. Je wordt geacht dit als voetganger zelf te beoordelen, n.a.v. de situatie ter plaatse.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0004825/Hoof...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100