Wat voor vrijstellingen heeft de politie?

Vanmiddag reed ik in Rotterdam met achter mij een politiebusje. Hij reed zo ongeveer een kilometer achter mij en in mijn spiegel zag ik dat de bestuurder de hele tijd op zijn telefoon bezig was, iets wat ik behoorlijk irritant vind omdat ook zij zich aan de wet dienen te houden.
Uiteindelijk werd ik aan de kant gezet omdat ik een openstaande boete bleek te hebben.
Terwijl dit afgehandeld werd maakte ik een opmerking over deze agent met zijn telefoon en dat ik dat niet vind kunnen, waarop hij reageerde met te zeggen dat hij daar vrijstelling voor heeft.
Nu wil ik graag weten of dit klopt, ik denk zelf namelijk dat er niks van deugt.
Als dit telefoongebruik werkgerelateerd was, had zijn collega naast hem dit kunnen doen en als het privézaken waren lijkt het mij dat dit sowieso niet kan.
En áls het voor het werk was zou je toch op z'n minst mogen verwachten dat een politieauto uitgerust is met een handsfree systeem, Rotterdam met zijn verkeer is naar mijn idee geen stad om met je mobiel bezig te zijn.
Uiteraard ben ik er verder niet op ingegaan omdat je die discussie toch niet wint, maar ik ben wel gewoon benieuwd of dit mag. Wie weet het antwoord?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, die agent mag niet bellen. De politie heeft vrijstellingen voor parkeerverboden, maximumsnelheid, etc. en hoeft dan geen zwaailicht en/of "sirene" te gebruiken. Maar voor dienstgerelateerd telefoonverkeer beschikt een politieauto over betere middelen dan een mobieltje. Het gebruik daarvan was dus een privéaangelegenheid en niet toegestaan.

De politie heeft een algehele vrijstelling voor het RVV (bron 1). Een telefoon vast houden (art 61a RVV) valt daar ook onder. Wel is vastgelegd dat dit nodig moet zijn voor de opgedragen taak (van een heterdaad inbraak waarbij zonder toeters en bellen door rood gereden wordt, tot het inhalend surveilleren) en het verkeer niet in gevaar gebracht mag worden. De agent heeft dus vrijstelling om voor zijn taak een mobiel vast te houden. Op de huidige diensttelefoons kunnen namelijk kentekens nagevraagd worden en personen nagevraagd worden. Daardoor hoeft de agent niet de drukke meldkamer te belasten om informatie op te vragen. Waarom zijn bijrijder dit niet deed, dat kunnen wij ook niet beantwoorden. Was het handig? Absoluut niet. Mag het? Ja.

Bronnen:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/po...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100