Is het toegestaan om als zelfstandige risicovolle handelingen te verrichten zonder diploma?

Bedankt voor het meedenken!

Ik heb een hoop vragen over titels, diploma's en certificaten. Op dit moment ben aan het onderzoeken wat je nou precies hebt aan een diploma (Behalve een baangarantie.)

Is het zo dat je extra bevoegdheden krijgt wanneer je in bezit bent over een officieel geaccrediteerd diploma?

Voorbeeld:

twee van mijn vrienden hebben een MBO Niveau 2 diploma 'Monteur elektrotechnische installaties.' (crebo 25333)

Wanneer je in huis handelingen wilt verrichten aan bepaalde elektra installaties b.v. De meterkast of een elektrische kookplaat dan is dat alleen toegestaan onder overleg, máár belangrijker door een aangewezen gecertificeerde elektromonteur.

Mijn vrienden beschikken dus zo een officieel diploma. Wanneer ze dus schade veroorzaken aan de installatie, zijn ze waarschijnlijk verzekerd.

Ik heb zelf slechts een slechts VMBO KBL (Techniek breed) diploma. Dat is dus waarschijnlijk niet hoog genoeg. Ik zal dan niet verzekerd zijn als er wat gebeurt

Mijn vraag is: Als mijn verhaal klopt, is het dan toegestaan om zelf b.v. dit soort handelingen te verrichten voor privé gebruik?

Daarnaast: Is er een verschil tussen bevoegdheden die je krijgt wanneer je beschikt over een hogere accreditatie zoals een niveau 4 diploma of een bachelor diploma?

En als laatste: kan ik dit soort informatie eenvoudig opzoeken wanneer je de bevoegdheden wilt weten over andere diploma's of certificaten?

Vriendelijk bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In sommige gevallen wel, in andere gevallen niet. Dat ligt nogal aan de sector waarin je werkzaam bent of het specifieke geval wat je voor ogen hebt. Je mag zelf wel je eigen elektrische installatie aanleggen zonder diploma, maar als je dat bij of voor een bedrijf wil doen eisen ze vaak een diploma, zeker als je met hogere voltages/amperages gaat werken. In de medische wereld is helemaal veel nodig als je een handeling wil toepassen op een ander persoon, en terecht natuurlijk. Andere beroepen kan je zo aan beginnen. Je kan zo als steigerbouwer aan de slag, ook al lopen daar tig mensen op. Ook kan je een eigen bank beginnen zonder dat je daarvoor een diploma nodig hebt. --- In het geval van eigen elektra aanleggen (of voor een ander), kan je daar ook nog een keuring over laten doen nadat het gedaan is, dat kan dan voldoende zijn voor de verzekering om uit te keren mocht er onverhoopt toch een probleem ontstaan.

Toegevoegd op 10 augustus 2018 17:54: tekst

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100