Mag je een noodsignaal bezitten als je over straat loopt?

Afgelopen week zijn de noodsignalen van mij en mijn vriend in beslag genomen door een agent in burger. Hiervoor hebben wij een boete van 100 euro gekregen. Ben ik strafbaar? Zo ja, zijn mensen die een noodsignaal kopen en hier vervolgens mee naar huis fietsen dan ook strafbaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee het is niet strafbaar omdat noodsignalen niet als vuurwerk worden beschouwd.

In Nederland op het vaste land is het nooit nodig om dit soort noodsignalen af te steken dus ja dat is verboden. Het is inderdaad bedoelt voor schepen waarbij grotere schepen tegenwoordig ook wel andere mogelijkheden hebben Ze worden vaak gebruikt bij oudjaar omdat ze eigenlijk maar 3 jaar meegaan. Daarna kunnen de chemicaliën hun stabiliteit verliezen en dan heb je er weinig aan in noodsituaties. Als zo’n noodsignaal ontstoken wordt, vaak bij pleziervaartuigen op een meer, wordt dat gezien door mensen op de ‘wal’ en dan wordt er 112 gebeld. Op zee moet je ze alleen afsteken als je denkt dat er vaartuigen in de buurt zijn of als er een helicopter op zoek is naar het vaartuig in nood.

Er zijn diverse soorten noodsignalen: Parachute- of valschermlichten (betekent nood) Rode handstakellichten (betekent attentie) Witte handstakellichten (betekent attentie) Oranje daglichtrooksignalen (betekent nood) Parachutelichten zijn voor grote afstanden en worden afgevuurd met speciale kokers of met seinpistolen. Voor een seinpistool is politievergunning verplicht, aangezien het onder de vuurwapenwet valt. Het bezitten van een dergelijk projectiel zonder vergunning is dus niet toegestaan. Ik weet niet welke noodsignalen je bedoelt en over welke hoeveelheid je spreekt. Hoe de politie er achter kwam dat je ze in bezit had. Had je het gewoon in een tas of liep je er openlijk mee te spelen. Dat heeft allemaal invloed op het antwoord: wel of niet strafbaar. Dat de agent in burger was is niet van belang. Toegevoegd na 34 minuten: Gaat het om de kleine handstakelsignalen of om landrooksignalen (stoten een grotere hoeveelheid rook uit dan handrooksignalen en de brandduur is ook net iets langer) die bedoeld zijn voor nood in de bergen? Deze mag men gewoon meenemen in de rugzak of bepakking bij bv bergwandeltochten of beklimmingen. Maar ook dan is het niet de bedoeling karrenvrachten daarvan bij zich te hebben. Bij onnodig gebruik of controle heb je iets uit te leggen. Ze dienen er voor te kunnen zorgen dat men altijd optimaal zichtbaar is in geval van nood. Dan zijn er nog de Solas noodsignalen voor maritiem gebruik. Deze zijn in combinatie met de strenge Solas-regelgeving geschikt voor alle soorten omstandigheden! Onnodig afsteken hiervan is strafbaar, zelfs bij de jaarwisseling is het afsteken hiervan illegaal. Voor het in bezit hebben van sommige Solas noodsignalen is vergunning nodig. Toegevoegd na 22 uur: Op de parachute- en noodsignalen die bedoeld zijn voor maritiem gebruik zijn de Solas eisen van toepassing. Zij moeten waterdicht verpakt blijven tot aan het gebruik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100