Als een Algemene Ledenvergadering (van tennisver.) praktisch niet bezocht wordt, is deze dan nog verplicht?

Hallo,
ik ben voorzitter van een tennisvereging. We houden elk jaar in januari een Algemene Ledenvergadering, maar die wordt elk jaar door slechts 2 a 3 "gewone" leden bezocht. Is een ALV nou verplicht of kunnen/mogen we de jaarverslagen en financieel jaaroverzicht ook via mail rondsturen (en op website publiceren).

Weet jij het antwoord?

/2500

Die verplichting staat waarschijnlijk in de statuten en die zijn op hun beurt weer voor een deel gestoeld op wettelijke verplichtingen. Afschaffen zal dus niet kunnen ! Overigens is het niet aan het bestuur om te bepalen of er wel of een belangstelling is. Dat het in de praktijk niet druk is, is een teken dat mensen zich niet ongerust maken (een goed teken dus) Maar je moet ook aan andere tijden denken. Stel dat een bestuur het recht had dit soort vergaderingen maar niet te houden en er zou wel 'gedonder' zijn, dan zouden zij moeilijke vragen en stemmingen kunnen vermijden door de vergadering maar niet te houden. Dat gaat dan in tegen het democratische recht van de leden van een vereniging.

je mag dit zeker niet afschaffen maar ik denk dat het wel een goed teken is dat leden niet komen is indd teken dat ze zich goedvoelen ikzelf ben ook lid van een tennisclub en misschien is het wel handig om na de vergadering een verslagje te maken en dit naar alle leden te vesturen een een maandelijkse nieuwsbrief kan ook handig zijn!

Je mag de ALV niet afschaffen. Een vereniging moet volgens de Nederlandse wet in statuten hebben staan waar, wanneer en hoe de ALV plaats vind. Dit is terug te vinden in het Burgerlijk Wetboek, Boek 2, titel 2, artikel 27.4-d.

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0003045/Boek...
http://www.justitia.nl/verenigingsrecht.html

Er hoort een bepaald percentage van de leden aanwezig te zijn, is dat niet het geval, dan kan de voorzitter de vergadering sluiten en een nieuwe uitroepen. Dat mag 5 of 10 minuten later zijn bij deze vergadering is het verplichte percentage daan niet meer nodig en kun je elk voorstel er door jassen, mits de meerderheid van de aanwezige leden er voor is. Maar een ledenvergadering afschaffen is wettelijk niet mogelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100