Mag een incassobureau een korte termijn geven in een herrinering?

Ik heb een schuld bij een incassobureau, waar ik een betalingsregeling mee heb getroffen: €200 p/m. Ik betaal al vanaf december 2012 elke maand netjes €200. Nu heb ik door een onverwachte uitgave niet kunnen betalen op 01 mei 2014. Vrijdag 9 mei krijg ik om 17.15 uur een brief binnen waarin staat dat ik vóór dinsdag 13 mei die €200 moet betalen, anders vervalt de regeling. Helaas kan ik pas op 24 mei betalen. Mogen zij zomaar een termijn van 4 dagen stellen? En kunnen zij dit direct beëindigen als ik op 13 mei niks betaal?

Bij voorbaat dank.

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat mag helaas. Jij hebt je niet aan de afspraak gehouden door niet te betalen. Jij hebt dus zelf de afspraak geschonden. Uiteraard ben jij degene die hun geld schuldig is, en maken ze uit coulance een afspraak met jou tot een betalingsregeling. Ik neem aan dat je niet gebeld hebt aan het einde van de vorige maand om aan te geven dat het niet zou lukken deze maand. Het is belangrijk om in dit soort gevallen meteen contact op te nemen. Dus bel ze direct op om dit te bespreken. Wellicht willen ze toch nog meedenken omdat je al meer dan een jaar keurig je termijnen betaald. Het betekent uiteraard wel dat je deze maand dan 400 euro moet betalen.

Dit is inderdaad toegestaan, zoals in de vorige reactie al is aangegeven. U heeft inderdaad de afspraak geschonden en dan mogen zij daar een gevolg aanhangen. Daarentegen kennen we binnen het Nederlandse recht gelukkig de regeling van redelijkheid en billijkheid. Als vaststaat dat u het hele bedrag buiten uw schuld echt niet kunt betalen, dan moet men er genoegen mee nemen dat volledige vergoeding nog even kan duren. Net als in de vorige reactie, adviseer ik u om zo snel mogelijk telefonisch contact met het incassobureau op te nemen. Ter aanvulling raadt ik u aan om de gemaakte afspraken schriftelijk aan het incassobureau te bevestigen (dit mag gewoon per e-mail). Vraag hen ook om aan te geven dat de inhoud van de bevestiging juist is. Maak gerust uitgebreide aantekeningen tijdens het gesprek en noteer in ieder geval de datum en tijd van het gesprek en de naam of namen van uw gesprekspartner(s).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100