Is het achterlaten van plukken hondenhaar in parken strafbaar?

In wandelparken en bossen kom ik regelmatig grote plukken hondenhaar tegen. Mensen borstelen daar hun hond en laten de plukken haar rondslingeren. Is dat formeel strafbaar?

Zelf vind ik het een vies gezicht, als die plukken. Er zijn ongetwijfeld dieren die die haren weer gebruiken voor nestjes en dergelijke, maar daar gaat mijn vraag niet over.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat mag best. Voor vogels is het trouwens ideaal nestmateriaal, zeker in de lente. Hondenhaar achterlaten is bij mij weten in geen enkele gemeentelijke (politie)verordening strafbaar gesteld, in tegenstelling tot het achterlaten van hondendrollen. Elke gemeente regelt dit soort dingen zelf en je zult het dus niet in het Wetboek van Strafrecht aantreffen.

Het achterlaten van afval op openbaar terrein is strafbaar. Dit valt onder afval en nog wel letterlijk. Het is smerig en asociaal om hondenharen te laten rondslingeren, terwijl het zo simpel is om het even in een plastic zakje te stoppen. Het is niet zwaar om mee te nemen en het neemt geen plaats in. Ik zie het dagelijks en zeker in deze tijd van het jaar. Honden raken nu in de eerste rui en buiten is het een aangename temperatuur om je hond onder handen te nemen. Ofschoon het minder vies is als het achterlaten van uitwerpselen van je hond, valt het bij mij in dezelfde categorie. Zo krijgen niet-hondenbezitters een hekel aan deze dieren en dat is niet terecht. Het zijn wéér de bazen die zich onbehoorlijk en onopgevoed gedragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100