Wat kan de politie doen als je stopteken negeert, omdat ze vermoeden dat je een verdachte bent?

Stel de politie denkt dat ik onder invloed bent van drank en ik rij in een auto. De politie auto komt voor je en geeft een stopteken. Juridisch gezien ben je een verdachte en hoeft je niet mee te werken aan veroodeling, dus je mag gewoon doorrijden. Juridisch gezien kan je geen (extra) boete krijgen als je een stopteken negeert, tenzij dat bij een controlere is maar in dit geval bedoel ik dat dus niet.

Mijn vraag is dus. Wat moet de politie dan doen?

Toegevoegd na 14 minuten:
Om een verder vraag te ver komen:
En stel ze hebben de actie gedaan wat ze kunnen doen en het blijkt niet dat je onder invloed was en dan? (Denk aan eventuele schadeclaims?).

Weet jij het antwoord?

/2500

Ze zullen je klem rijden

Een stopteken van een opsporingsambtenaar negeren is een overtreding en dus strafbaar. Als de politie een redelijk vermoeden heeft dat jij onder invloed rijdt, is dat voldoende reden om jou staande te houden en te controleren. Als jij niet aan deze controle meewerkt maak jij je schuldig aan een strafbaar feit en zijn de gevolgen voor jou.

Een stopteken kan altijd gegeven worden door de politie. Niet opvolgen daarvan is een overtreding. De gedachte van degene die moet stoppen dat hij verdacht zou zijn, is zijn eigen interpretatie en niet van belang. Het enkele feit dat het teken gegeve wordt geeft al de verplichting om te stoppen. Zo kan bij een alcoholcontrole ook iedereen verplicht worden mee te werken aan de blaastest. Ook al heb je niets gedronken. Bij niet-gedronken hebben kun je geen schadeclaim indienen voor het feit dat je de blaastest moest ondergaan

Je bent verplicht om het motorvoertuig te laten stoppen als de politie dit van je verlangt. Dit staat beschreven in artikel 160 van de wegenverkeerswet. Verder staat in lid 6 beschreven dat je moet meewerken aan een onderzoek ter plaatse, er wordt zelfs expliciet het blaasapparaat genoemd. Dus ja, je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen, maar je mag het onderzoek van de politie niet verhinderen. Om nog even in te gaan op je beschrijvingen; Het ís strafbaar om een stopteken te negeren en je bent verplicht om hieraan mee te werken en doe je dat niet dan ben je ook strafbaar. Op beide overtredingen staan zware straffen. En als je bent gestopt en je hebt niet gedronken is er van een schadevergoeding geen sprake, je kunt weer doorrijden en that's it.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100