Zijn er juridische gronden om een organisatie aan te pakken die leugens verspreid op haar website?

Ik doel in dit geval op de organisatie BREIN, ik liep laatst hun veelgestelde vragen door en het bleek zo te zijn dat ze ronduit liegen over een aantal dingen.

Ik merk in de praktijk dat deze leugens constant mensen op het verkeerde been zetten.

Is het dan ook mogelijk om bijvoorbeeld aangifte te doen tegen zo'n organisatie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je tegen onjuiste informatie aanloopt dan wil je daar graag actie tegen ondernemen. Sommige mensen grijpen heel snel naar juridische maatregelen, anderen zijn hier wat relaxter in. Belangrijk is het stellen van doelen. Wat wil je precies bereiken met je juridische actie. Vergeet hierbij niet dat intonatie en manier van communiceren een grote invloed hebben op wat je wilt bereiken zijn een aantal fora die zich bezighouden met oplichting op het internet zoals Tros Radar. Het behoeft geen uitleg dat je hier niet opgenomen wilt worden als bedrijf. Een laarzenverkoper had last van een failliete toeleverancier en verzeilde in lange wachttijden en slechte service. Uiteindelijk belandde dit verhaal op een forum waardoor het steeds slechter ging met de laarzenverkoper. De laarzenverkoper is een zaak gestart tegen het forum en heeft deze gewonnen waardoor het forum nu uit de lucht is. Het probleem was echter niet opgelost Als je een goede zaak hebt en je wilt graag juridische stappen ondernemen heb je natuurlijk gedegen juridisch advies nodig. Gelukkig zijn er een aantal sterke partijen in Nederland waar ik er een aantal van zal noemen. KVDL Dit zijn traditionale advocaten met een full service kantoor en daarbinnen een sterke IT afdeling. Hier kun je op zoek naar een specialist die je helpt met je zaak. ICTrecht Dit zijn juridisch adviseurs die bijvoorbeeld ook je website kunnen scannen of ze voldoen aan de huidige wet en regelgeving

Bronnen:
http://www.bedrijfopzetten.nl/tips-tools/j...

Het verkondigen van onwaarheden is maar zelden onrechtmatig. Je mag heel hard in de rondte roepen dat de aarde plat is, juridisch gezien is daar niets tegen.

Je kan er niets aan doen . Kijk maar eens op de tv naar de reclame dat zijn toch ook bijna allemaal onwaarheden .

Ik heb ze even door gelezen wat stichting brein zegt zijn de regels die in het wetboek staan omtrend downloaden en kopieren. Je mag van ieder orginaal 1 kopie hebben voor eigen gebruik. je mag auteurrechtelijk stukken niet door verkopen ook niet geven omdat je altijd moet aantonen dat je in het bezit bent van het orginaal. Je mag wel downloaden van muziek maar niet uploaden in het programma's zoals kazaa moet je uploaden anders kan je niet downloaden.

Het is ontzettend moeilijk iets te vinden in de wereld van de media wat de hele waarheid en niets dan de waarheid bevat. Ik hou me aanbevolen als je iets vind.

Om BREIN civielrechtelijk te kunnen veroordelen zal er sprake moeten zijn van een onrechtmatige daad (art 6:162 BW). De vereisten hiervoor zijn: een onrechtmatige gedraging, de toerekenbaarheid aan de dader, schade, causaal verband tussen de daad en de schade en relativiteit. Voor gevallen als deze ziet 6:167 lid 2 BW dat bepaalt dat een rectificatie ook kan worden gevorderd indien de onjuiste informatie niet is toe te rekenen wegens onbekendheid onvolledigheid met de feiten. Je ziet aan de (overige) eisen dat indien je zelf geen schade leidt je ook stichting BREIN niet kunt laten veroordelen voor een onrechtmatige daad. Zou er wel schade zijn moet bewezen worden dat het handelen op basis van de informatie tot de schade heeft geleid en bovendien dat het plaatsen deze foutieve informatie op zichzelf een onrechtmatige gedraging is (waarbij je je waarschijnlijk zal moeten beroepen op de ongeschreven zorgvuldigheidsnorm). Al met al zal het niet eenvoudig zijn en zonder geleden schade is het niet mogelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100