Mag je zelf ook boeven vangen?

of mag je ze niets doen? dus wachten op de politie. maar dan zijn ze vast al weggelopen. je mag ze toch heel even vasthouden? hoe werkt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Jazeker, iedereen mag een verdachte van een misdrijf aanhouden. Zie je iemand een winkeldiefstal plegen? Dan mag je hem aanhouden. Voorwaarde is dat je onmiddellijk de politie waarschuwt. Wanneer de verdachte zich verzet, mag je gepast geweld gebruiken om hem te houden op de plek waar je bent. Met andere woorden, wil hij weglopen dan mag je hem vastpakken. Rukt hij zich los, dan mag je hem tegen een muur aan duwen. Probeert hij nog los te komen? Dan mag je hem naar de grond werken en hem in een houtgreep nemen (er bovenop gaan zitten). Zolang je maar kan verantwoorden waarom je het geweld hebt gebruikt dat je hebt gebruikt. De politie gaat hier over het algemeen coulant mee om. Toegevoegd na 3 minuten: Eén opmerking: je moet de verdachte zo snel mogelijk overdragen aan de politie. Je kunt hem dus niet opsluiten in een hokje en een uur later de politie pas bellen. Maar als je zo snel mogelijk de politie gewaarschuwd hebt, dan mag je de verdachte vasthouden tot de politie er is. Er is dan geen tijdslimiet. Toegevoegd na 4 minuten: Enneh, denk aan je eigen veiligheid. Het kan soms verstandiger zijn om de verdachte op een afstand te volgen terwijl je de politie via een mobiele telefoon aan de lijn hebt, zodat je de locatie van de verdachte door kunt blijven geven.

Ja hoor. Mits toegepast geweld wordt gebruikt. Je mag iemand dus niet finaal in elkaar slaan. Dit heet burgeraanhouding.

Ja hoor Pruts. Je mag ze totdat de polite komt best even vasthouden. Als je ze maar geen pijn doet!

Je moet onderscheidt maken in heterdaad en niet op heterdaad. Iedere opsporingsambtenaar mag een verdachte staande houden (art 52 Sv). Je mag dus niet zomaar als burger een verdachte staande houden. Dit is anders bij heterdaad: dan is een ieder bevoegd een verdachte staande te houden (art 53 Sv). Daarnaast mag je volgens art 55 Sv alleen bij heterdaad van een misdrijf als burger elke plaats betreden om aan een verdachte aan te houden, met uitzondering van een woning (waar wel weer een opsporingsambtenaar mag komen). Het is dus zeker niet zo dat je zomaar boeven mag vangen, hiervoor moet je iemand op heterdaad betrappen op het plegen van een misdrijf.

Ja hoor, als je lef hebt waarom niet? Ik heb ooit zelf een boef gevangen, en blijkt dat het een vrouw was die honger had. Toen had wat eten mee gegeven. En toen is die er vandoor... Ik wou haar bijna neerschieten, toen zei die don't shut don't shut in het turks natuurlijk. hihi

Ook ik heb eens geholpen om een boef te vangen, dit waren 2 mannen die het nodig vonden om de generator van een kerkgenootschap te stelen die wij net aan het gebruiken waren, we hadden dit dus meteen door en hebben de achtervolging ingezet. Toen een van de mannen aggresief begon te worden heeft een vriend van me die man behoorlijk hardhandig tegen de grond gewerkt en gezorgd dat ie ook niet meer snel opstond. Hoewel ik dit te ver vond gaan vond de politie dit maar normaal; "o, hij was agresief, dan heb je niets verkeerd gedaan hoor" was het antwoord terwijd de buren juist hadden gebeld om door te geven dat een man werd mishandeld.. dus blijkbaar mag ook dat zelfs wanneer de boef de eerste klap uitdeelt.

Jazeker dat zie je toch in al die programma"s van Peter r de vries Hij als burger arresteert de burgers ook en belt vervolgens de politie de juiste procedure

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100