mag men ongevraagd (in dit geval mn broertje) mn auto lenen?

Elke keer word er ongevraagd aan mn auto gezeten en lange afstanden mee gereden zonder dat men het of overlegd of zobdat dat men het vraagt, mn ouders keuren het goed en zeggen "stel je niet aan" maar t gaat mij om het princippe ik werk en betaal netjes mn verzekering en wegenbelasting en hij zit al maanden thuis zonder inkomen of uitkering en profiteert alleen van anderen. Nu is dus mijn vraag mag hij zomaar ongevraagd mn auto mee nemen en gebruiken? En zo nee is dit j inderdaad strafbaar?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, dit is strafbaar. De correcte term is joyriding en ietsjes zwaarder op de schaal.... .....Diefstal van een motorvoertuig. Maar dan moet er wel een aangifte worden gedaan.

Zonder jouw toestemming mag je broer inderdaad geen gebruik maken van je auto. Maar aangifte doen van joyriding als het je broer betreft die van jouw auto gebruik maakt, moet je ook niet doen, dat is uitermate slecht voor de familieverhoudingen en naar mijn mening een te zwaar middel. Er moet wel iets gebeuren. Want stel dat je broer schade veroorzaakt, dan gaat jouw verzekeringspremie omhoog. Spreek bijv. af dat hij jou eur 0, 19 per km betaalt. Dat krijg je bij de meeste werkgevers ook als je een zakelijke rit maakt met je eigen auto. En dat hij de extra verzekeringspremie betaalt bij schades. En dat hij zorgt voor het wassen van de auto. Uiteraard kun je ook aan hem vragen of hij eens iets voor jou wil doen, zonder vergoedong. In het gezin moet je veel voor elkaar over hebben maar ten koste van elkaar leven gaat te ver.

Wanneer een vreemde dit zou doen zou je naar de politie gaan. Het is diefstal. Mag dus niet. Bij familie ligt het anders. Wanneer je het echt niet wilt en je hebt recht om dit te zeggen moet je ervoor zorgen dat hij niet kan rijden met je auto. Ik neem aan dat je dat al gezegd hebt en hij een andere mening heeft, net zo als je ouders. Neem je auto sleutel mee en je reserve sleutel berg je op waar hij het niet weet te vinden. Zo kan hij je auto niet "stelen".

Joyriding is het rijden in andermans motorvoertuig, zonder dat de eigenaar hiervoor toestemming heeft gegeven. Het zal moeilijk worden om te bewijzen dat u de sleutels niet vrijwillig aan uw broer hebt gegeven. Dat wordt een lange nietes-welles kwestie, zeker al als u uw ouders niet mee hebt. In uw geval heeft uw broer de autosleutels van uw auto. Het is dus aan u om te zorgen dat de autosleutels aan u worden teruggegeven. Toegevoegd na 17 minuten: Er zijn een aantal redenen om uw auto niet uit te "lenen". Stel uw broer veroorzaakt een ongeval met de auto. Als de bezitter van een auto (en een verplichte WA-verzekering heeft) en de auto uitgeleend heeft kan hij een beroep doen op de eigen WA autoverzekering. Als de eigen auto ook beschadigd is kan deze schade alleen verhaald worden op de verzekering van de persoon die in de auto reed. Bij een no-claim verzekering gaat men vaak meerdere trappen achteruit. Dat kan ook het geval zijn als de wagen uitgeleend is. Het bedrag dat dan meer aan de verzekering betaald moet worden, kan in dat geval alleen op degene die de auto heeft geleend worden verhaald. Misschien overtuigd het vorenstaande uw ouders dat het niet flauw is om uw auto niet uit te lenen. Nogmaals, het bewijs dat uw broer in uw auto reed zonder uw goedkeuring is haast niet te geven, zeker niet in gezinsverband en al helemaal niet als uw broer de autosleutels heeft. In het door u geschetste geval is gelijk krijgen moeilijker dan gelijk hebben.

Bronnen:
http://financieel.infonu.nl/verzekering/58...

....ik zou me om het mede gebruik niet zo druk maken.....wel vind ik dat hij eens een tank benzine moet betalen bijvoorbeeld. Om vervelende toestanden te voorkomen bij schade door hem veroorzaakt is het verstandig....zou bijna zeggen noodzaak...u beiden aan te melden bij : de vereniging deelautogebruik!!! dit kost weinig, maar iedere bij de vereniging geregistreerde gebruiker van jouw auto is dan verzekerd op ZIJN naam!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100