Heeft Nederland jurisdictie bij een moord in het buitenland?

Ik las net dat een Nederlandse rechtbank een tweetal mannen heeft veroordeeld voor de moord op hun vriend, tijdens hun gezamenlijke vakantie in Tsjechië.

Dan vraag ik me af: moeten de Tsjechen dat dan niet afhandelen? Het zijn dan wel allemaal Nederlanders, maar het is op Tsjechisch grondgebied gebeurd.

Hoe zit dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je in het buitenland een misdrijf pleegt dat zowel in Nederland als in het betreffende land strafbaar is, kan je of in het betreffende vervolgd worden, of in Nederland. De dubbele strafbaarheid is een vereiste. Enige tijd geleden is het OM begonnen met een strafzaak tegen een Nederlandse, omdat zijn in Spanje een abortus had laten uitvoeren. De betreffende abortus was in Nederland niet toegestaan (de vrouw was te lang zwanger), maar in Spanje niet. De rechter moet hier, voor zover ik weet nog over oordelen. In principe voldoet deze zaak niet aan de dubbele strafbaarheid. Omdat het in deze zaak ging om een Nederlander die in Tsjechië is vermoord, door twee Nederlanders, heeft het Tsjechisch OM in overleg met het OM in Nederland besloten de vervolging in Nederland te laten plaatsvinden. Alle betrokkenen zijn Nederlanders.

De Tsjechische rechtbank heeft jurisdictie op grond van het territorialiteitsbeginsel (het is op hun territorium, grondgebied, gebeurd). De Nederlandse rechtbank heeft jurisdictie op grond van het personaliteitsbeginsel (het zijn Nederlandse burgers). Eventueel kan de Nederlandse rechtbank jurisdictie claimen op grond van het beschermingsbeginsel, omdat een Nederlander is gedood.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100